Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Január 13. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

A Filmalap támogatja Szász János és Nemes Gyula filmterveit

A Filmalap támogatja Szász János és Nemes Gyula filmterveit

Újabb két magyar játékfilm gyártására ítélt meg támogatást a Magyar Nemzeti Filmalap.

Szász János A nagy füzet című filmterve 150 millió, Nemes Gyula A Zéró című leendő alkotása pedig 100 millió forintot nyert el a szervezettől.

A nagy füzet (producer: Sándor Pál) Kristóf Ágota Kossuth-díjas író negyven nyelvre lefordított, Trilógia című művének első része. A nagy füzet adaptációja két gyerek barbárrá válásának története, akik egy határ menti magyar faluban, kegyetlen nagyanyjuknál nőnek fel a háború idején. A filmalap csütörtöki közleménye szerint a film nemzetközi szereplőgárdával készül, a főszereplők között lesz Molnár Piroska, Ulrich Thomsen, Ulrich Mattes, Andorai Péter és Tóth Orsi.

A Zéró (producer: Dettre Gábor) korunk egyik legégetőbb környezeti problémájának, a méhek gyors, katasztrófával fenyegető kihalásának groteszk drámája. Főszereplője egy méhész, aki anarchista terroristaként harcol a méheket károsító fogyasztói társadalom ellen. A film a tervek szerint magyar-cseh-német koprodukcióban készül.

A Magyar Nemzeti Filmalap honlapja szerint A nagy füzet 150 millió, A Zéró 100 millió forint gyártási támogatást nyert el a szervezettől.

Mindkét filmterv részt vett korábban Európa jelentős koprodukciós fórumain, fejlesztésüket az EU MEDIA programja támogatta.

Mint a filmalap közleménye emlékeztet, a szervezet döntőbizottsága korábban már Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmjére is gyártási támogatást ítélt meg.

Az Extreme Film Kft. által benyújtott, Tiltott nyelv (producer: Hidasi Dalma) című film forgatókönyvének fejlesztését 2 millió forinttal támogatta a döntőbizottság.

A Filmalap 2011 októberében tette közzé pályázatát forgatókönyvek és filmtervek fejlesztésének, valamint filmgyártás előkészítésének támogatására; a pályáztatás azóta is folyamatos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.