Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. November 30. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: mno.hu

87 százalékos kockázat: egyenes út a rák felé

87 százalékos kockázat: egyenes út a rák felé

Ha hinni lehet egy friss amerikai kutatásnak, akkor az emberiség tekintélyes része önszántából, díszlépésben menetel a rákos megbetegedések felé.

Mindazok, akik napi rendszerességgel fogyasztanak cukortartalmú üdítőket (kóla- vagy limonádéféléket) sokkal nagyobb eséllyel betegedhetnek meg hasnyálmirigyrákban. Nemrégen zárult le egy kutatás, amelyben 14 éven át 60 000 embert figyeltek meg. Az eredmény megrendítő: azok, akik hetente két vagy több pohár cukrozott üdítőt isznak meg, a betegség kockázatát 87 százalékkal növelik.

Mark Pereira professzor (School of Public Health, University of Minnesota, Egyesült Államok) a következő szavakkal foglalta össze a kutatás tapasztalatát: „A cukor megnövekedett koncentrációja növeli az inzulin szintjét a szervezetben. Úgy gondoljuk, ez hozzájárul a rákos sejtek növekedéséhez.”

A gyümölcslevek biztonságosan fogyasztható, hiszen hozzáadott cukrot nem tartalmaznak akkor koncentrációban, mint a fent említett üdítőitalok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.