Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 06. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

10 milliárd jut a veszélyeztetett gyermekek és a népegészségügy támogatására

10 milliárd jut a veszélyeztetett gyermekek és a népegészségügy támogatására

A programok sikeres lebonyolítására garanciát az összevont és koncentrált projektirányítás adhat – mondta Kovács Zoltán, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Norvég és az EGT Alapok 2014 első felében megnyíló forrásait bemutató csütörtöki nyitórendezvényen. Hazánk a programokon keresztül összesen csaknem 10 milliárd forint értékben valósíthat meg fejlesztéseket szociális és egészségügyi területen – hangzott el az eseményen.

A magyar kormány és benne az Emberi Erőforrások Minisztériuma az elmúlt három évben olyan struktúrát alakított ki, melynek eredményeképpen a támogatások és a segítség a leghatékonyabban hasznosulhat és érheti el célját, a leghátrányosabb helyzetben élőket – mondta Kovács Zoltán. A felzárkóztatási szempontok és a halmozottan hátrányos helyzetben élő emberek életkörülményeinek javítása, ezen belül a magyarországi cigányság esélyhez juttatásának feltételei kiemelt célként jelennek meg munkánkban – tette hozzá az államtitkár.

Az Alap „Részvétel–Prevenció–Védelem–Gondoskodás' program célkitűzése, mely a hátrányos helyzetű, veszélyeztetett gyermekek és fiatalok életminőségének javítását célozza, két számunkra is fontos területet is jól tud illeszkedni a már létező állami kezdeményezésekhez. Az egyik a sportintegráció folyamata, mely elsősorban a romákat célozza meg és a sporton keresztül igyekszik segíteni felemelkedésüket, kitörésüket. A másik programelem pedig a hátrányos helyzetű roma lányok oktatásban történő lemorzsolódásának csökkentése. A már működő projektek eredményeként már több mint 14 ezer fiatalt értünk el az útravaló programmal, és 100 ezer fiatalt az integrációs pedagógiai rendszeren keresztül. Így ezeken belül tudunk most speciális figyelmet fordítani a roma lányok és nők helyzetére is.

A népegészségügyi kezdeményezések közül a veszélyeztetett gyermekek és fiatalok, és a mentális egészségügyi és egészségügyi humán erőforrás kapacitás tervezést emelte ki az államtitkár. Ezek az egészségügyi ellátás minőségjavító programok is szervesen kapcsolódnak a minisztérium által elindított folyamatokhoz.

Hazánk a programokon keresztül összesen csaknem 10 milliárd forint értékben valósíthat meg fejlesztéseket szociális és egészségügyi területen. Az EGT és a Norvég Finanszírozási mechanizmusok program donor országai, Norvégia, Izland és Liechtenstein által Magyarország számára rendelkezésre bocsátott 40 milliárd forint támogatásból 2016-ig a népegészségügyi programterületre 5,9 milliárd forint, a veszélyeztetett gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó terület pedig 3,9 milliárd forint fog jutni. A pályázati források 2014 első negyedévében nyílnak meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során