Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. November 25. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

"Víz alatti Pompejit" tártak fel görög régészek

Elsüllyedt ókori települést, "víz alatti kis Pompejit" tártak fel az Égei-tengerben, Délosz északkeleti partjainál - jelentette be közleményben a görög kulturális minisztérium.

Az alig 2 méteres mélységben lévő romokat kezdetben elsüllyedt ókori kikötőnek vélték a szakemberek, ám a legújabb kutatások arról tanúskodnak, hogy fazekasműhely és egyéb építmények maradványaira bukkantak. A búvárrégészek eddig 16 terrakotta edényt, továbbá egy égetőkemencét tártak fel. "Hasonló műhelyek kerültek napvilágra Pompejiben és Herculaneumban" - olvasható a Discovery News hírei között.
A műhely előtt nagy kőtömbök sorakoznak, valószínűleg ott húzódott a parti védőgát. Több építmény romjait, falmaradványokat, leomlott oszlopokat is felfedeztek a tengerfenéken.
Délosz A Kükládok szigetcsoport által alkotott kör közepén helyezkedik el Mükonosztól 2,5 kilométerre nyugatra. Szent helyként tartották számon, a görög mitológia szerint ez volt Apolló, a Napisten szülőhelye. Kultikus helyként és az égei-tengeri rabszolga-kereskedelem központjaként Délosz 700 éven keresztül, a Kr.e. 8. és a Kr.e. 1. század között élte virágkorát. Hanyatlása az után kezdődött, hogy VI. Mithridatész pontoszi király Kr.e. 88-ban lerohanta a szigetet és lemészárolta 20 ezer lakosát. Délosz a Kr.u. 5. században néptelenedett végleg el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő