Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Április 16. 11:45, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - Agyonlőttek Kijevben egy volt Janukovics-párti parlamenti képviselőt

Ukrán válság - Agyonlőttek Kijevben egy volt Janukovics-párti parlamenti képviselőt

Ismeretlenek megölték Oleh Kalasnyikov volt ukrán parlamenti képviselőt szerda este kijevi otthona előtt - közölték csütörtökön ukrán médiaforrások.

A halálhírről az áldozat egyik rokona értesítette a sajtót, később azt a hatóságok is megerősítették. A politikus nyolcadik emeleti lakásába tartott, amikor ismeretlenek lőfegyverből leadott lövéssel végeztek vele a lépcsőházban. A lövések zajára felesége kirohant a lakásból, majd hívta a rendőrséget.
A nevét elhallgató rokon állítása szerint az oroszbarát Kalasnyikov az utóbbi időben több fenyegetést is kapott politikai nézeteiért, részben azért, mert felhívást intézett a második világháborúban - orosz szempontból a nagy honvédő háborúban - aratott szovjet győzelem 70. évfordulójának méltó megünneplésére.
Kalasnyikov 1962-ben a nyugat-ukrajnai Rivnében született, katonaiskolát végzett, és a szovjet időkben különböző parancsnokságokon dolgozott. 1997-ben szerelt le.
A Majdan-ellenes tüntetések egyik főszervezője volt. A hatalomváltást és európai integrációt követelő Majdan-tüntetések nyomán később Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök híveit toborozta Kijevbe az államfő melletti rokonszenvtüntetésre.
A politikus csupán egy évig volt parlamenti képviselő, 2006-2007 között a Régiók Pártjának frakciójában. Neve onnan vált ismertté, hogy 2006-ban egy parlament előtti tüntetésen összekülönbözött az SZTB ukrán televízió forgatócsoportjával, és állítólag megütötte az operatőrt. Mentelmi jogát nem függesztették fel, de az incidenst kivizsgáló ad hoc bizottság elítélte a honatya viselkedését. A 2007-es választásokon a Régiók Pártja nem indította jelöltként. 2012-ben Kalasnyikov egyéni jelöltként indult a Régiók Pártjának támogatásával, de nem jutott be a parlamentbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.