Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Április 24. 13:44, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - A biztonsági erők "terroristákat" öltek meg Szlovjanszknál

Ukrán válság - A biztonsági erők

Az ukrán biztonsági erők öt "terroristát" megöltek csütörtökön a Donyeck megyei Szlovjanszknál, az ország keleti részében folyó terrorellenes művelet keretében - közölte az ukrán belügyminisztérium.

A szűkszavú közlemény szerint a hadsereg és a belügyminisztérium alá tartozó egységek az illegális oroszbarát fegyveres csoportok három útzárát semmisítették meg a város északkeleti részén. A harcok közben a biztonsági erők egyik tagja megsebesült.
Helyszíni jelentések előzőleg arról számoltak be, hogy több irányból páncélozott harcjárművek tartanak a város felé. Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó fotóriportere öt harckocsit látott, amelyek észak felől törték át az oroszbarát szakadárok egyik úttorlaszát.
A városházát megszállva tartó szeparatisták rohamra készülnek. A szakadárok szóvivője azt mondta, hogy a helyi önkormányzat polgári alkalmazottait utasították, hogy hagyják el az épületet, fegyvereseik viszont a helyükön maradnak.
A szakadároknak a Szlovjanszk és Szvjatohirszk közötti útzáránál lövöldözés tört ki, amelyben az előzetes információk alapján ketten vesztették életüket és többen megsebesültek. A szeparatisták helyi "önvédelmének" egyik képviselője szerint ismeretlen fegyveresek támadtak az ellenőrzőposztjukra az út melletti erdősávból, a támadókat az útzárnál lévők üldözőbe vették.
Helyi beszámolók szerint a városban szakadozik a mobiltelefon-kapcsolat, ami miatt nehéz információkhoz jutni az aktuális helyzetről.
A város fölött katonai helikopterek köröznek. Tömegével viszik haza a szülők gyerekeiket az iskolákból és az óvodákból.
Előző este ismeretlen fegyveresek Szlovjanszknál rálőttek az ukrán nemzeti gárda két helikopterére, amely légtérellenőrzést végzett a város és környéke fölött. A katonai gépek jelentéktelen sérüléseket szenvedtek, a személyzet sértetlenül úszta meg a támadást.
A belügyi tárca szerdán közölte, hogy a hatásköre alá tartozó különleges erők kiszorították a fegyveres szakadárokat a Donyeck megye északi részén lévő Szvjatohirszk városából. A műveletnek senki sem esett áldozatául.
Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő kedden adott utasítást a terrorellenes művelet folytatására Kelet-Ukrajnában, amelynek "aktív fázisát" a múlt héten a húsvéti ünnepek idejére leállították. A terrorellenes lépések célja, hogy "megvédjék az Ukrajna keleti részén élő ukrán állampolgárokat a terroristákkal szemben".
Közben belügyi források szerint Szlovjanszk önkényesen kinevezett szeparatista polgármestere, Vjacseszlav Ponomarjov azzal fenyegetőzött, hogy "helyben agyonlövi" azokat, akiknél röplapot talál. Előző nap a terrorellenes művelet keretében röplapokat osztottak ki a békés lakosoknak, amelyekben az áll, hogy őrizzék meg nyugalmukat, lehetőleg maradjanak otthon, ne hagyják felügyelet nélkül a gyerekeket az utcákon, ne engedjenek a provokációknak és ne engedelmeskedjenek a törvénytelen, önkényesen létrejött helyi vezetés képviselőinek.

Címkék: Ukrán válság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.