Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Április 23. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újraegyesülhet Ciprus

Újraegyesülhet Ciprus

Dervis Eroglu ciprusi török vezető szerint még az idén megállapodás születhet a 40 éve kettészakadt sziget újraegyesítéséről. Az „észak-ciprusi államfő” Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral való hétfői találkozója után újságíróknak azt mondta, eredményre vezethetnek a Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnökkel a sziget egyesítéséről 20 hónappal ezelőtt félbeszakadt, majd az ENSZ égisze alatt ez év februárjában újrakezdett tárgyalások.

„A célunk változatlan: megoldani Ciprus problémáját a lehető legrövidebb idő alatt. Bírjuk a főtitkár támogatását, mindkét oldalt bátorította” – fogalmazott Dervis Eroglu, hozzátéve, hogy a mostani egyeztetések a két oldal között még meglévő véleménykülönbségek áthidalását szolgálják.

Mint fogalmazott, még ebben az évben megállapodásra juthatnak, és mindkét oldal népszavazásra bocsáthatja az egyezséget.

A Földközi-tengeri sziget az után szakadt ketté, hogy Ciprus északi részét 1974-ben megszállta Törökország. Ankara védhatalmi státusára hivatkozva avatkozott be a ciprusi török kisebbség védelmében, válaszul a Görögországgal történő egyesülést szorgalmazó görög ciprióták puccsára. Pár évvel később létrejött az Észak-Ciprusi Török Köztársaság, amelyet csak Ankara ismer el, s amelynek fennállását a területén állomásozó több tízezer török katona szavatolja. Ciprus déli, görög része 2004-ben az Európai Unió tagja lett. Ugyanebben az évben a ciprusi görög közösség népszavazáson elutasította az országegyesítésre kidolgozott nemzetközi tervet.

A sziget megosztottsága több szempontból is hátrányos az érintettek számára. A helyzet megoldatlansága állandó akadályt jelent például Törökország 2005 óta húzódó uniós csatlakozási folyamatában. Ciprus újraegyesítése megkönnyítené továbbá a sziget körüli tengerfenék szénhidrogén-lelőhelyeinek kiaknázását is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.