Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Április 14. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb adókönnyítések jöhetnek?

Újabb adókönnyítések jöhetnek?

Járulékkedvezményt kaphatnak a mezőgazdasági munkásokat alkalmazó vállalkozások, kisebb adóval számolhatnak a bankok és a társasági adó is csökkenhet jövőre - mondta az NGM adóügyi helyettes államtitkára a Napi Gazdaságnak.

A lap hétfői számában a helyettes államtitkár ugyanakkor kiemelte, a társasági adó csak akkor csökkenhet, ha a nagyjából százmilliárdos mérséklés nem sodorja veszélybe a költségvetési hiányról szóló terveket. 'A tervek szerint egykulcsossá tesszük a magyar társasági adórendszert, ez pedig tíz százalék körül lesz majd' - mondta.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a gazdasági eredmények 'lehetővé teszik, hogy felvegyük a napirendre a forgalmi adó csökkentésének gondolatát, megvizsgáljuk a mérséklés lehetőségeit', azonban szerinte egy későbbi áfacsökkentés semmiképpen sem járhat majd a jövedelmeket terhelő adók emelkedésével. 'Sőt, utóbbiakat markánsan csökkenteni szeretnénk' - tette hozzá.

A kormány éppen a napokban döntött a munkahelyvédelmi akció kiterjesztéséről. A jövőben jelentősen csökken a közterhe azoknak a vállalkozásoknak, amelyek mezőgazdasági munkára vesznek fel embereket - mondta. A pénztárgéphasználat várható kiterjesztésével kapcsolatban leszögezte: az új rendelkezéseket csak akkor vezetik be, ha minden érintett felkészült az előírások végrehajtására, s kitűzhetők a reális határidők.

A jövőben a taxisok, a fodrászok, a műkörömépítők, a kozmetikusok, az állatorvosok, a fényképészek is online kasszát használhatnak, s ilyen készüléken állíthatják ki a nyugtát az edzőtermek üzemeltetői is - tette hozzá.

A szja területén tervezik, hogy megfordítják az adóbevallás menetét, a jövőben a hivatal készítené el a bevallást, és a kész nyomtatványt küldené el jóváhagyásra a magánszemélyeknek. 'Az új módszert terveink szerint - teszt jelleggel - már 2016-ban elindítjuk egy kisebb adózói csoportnál. Ha a próba sikerrel zárul, a következő esztendőben, 2017-ben már 3-3,5 millió ember helyett fog dolgozni a hivatal' - fogalmazott Pankucsi Zoltán.

Az adójukat mindenkor időben és hiánytalanul befizető vállalkozások helyzetén kívánnak könnyíteni azzal: kisebb adminisztratív hibák miatt rájuk nem szabna ki bírságot a hatóság. A jó adózók kevesebb ellenőrzéssel kalkulálhatnának, s ügyeikben a hivatal csak rövidebb ideig, legfeljebb fél évig vizsgálódhatna.

'Olyan feltételeket szeretnénk kialakítani, hogy sok gazdasági szereplőnek feltett szándéka legyen bejutni ebbe a körbe, így az adók lerovása is mind többeknek érje meg' - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.