Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Április 24. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Terjed a kanyaró, de Magyarország védve van

Terjed a kanyaró, de Magyarország védve van

Míg szerte Európában jelen van egy védőoltás ellenes attitűd, addig Magyarországon több mint 98 százalékos a lakosság átoltottsága. Nem kell tehát félnünk a régióban terjedő kanyaró és rubeola járványoktól – közölte Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója az Európai Védőoltási Hetet indító sajtótájékoztatón. Ráadásul idén további két védőoltást tesznek kötelezővé.

„Kevés olyan népegészségügyi kérdéskör van, ahol pozitív értelemben tartozunk a világ élvonalához, de az oltási rend ilyen” - fogalmazott Beneda Attila egészségügyért felelős helyettes államtitkár az Európai Védőoltási Hét programsorozatot beharangozó sajtóeseményen kedden. Elmondta, 2014-ben további két védőoltás kerül fel a listára, így kötelező lesz oltani a gyerekeket pneumococcus ellen, ami a torok-, mandula-, középfül-, és tüdőgyulladások kialakulásáért felel. Ez eddig kötelezően ajánlott oltás volt, ami azt jelenti, hogy jogilag a gyermekorvosnak kötelező az oltás felajánlania, de a szülő döntheti el, hogy beadatja-e gyerekének. A tapasztalatok szerint ezt a vakcinát szinte valamennyi két éven aluli gyerek megkapta. Emellett a méhnyakrák-megbetegedésért felelős human papillomavírus (HPV) elleni immunizáció is térítésmentesen lesz kérhető a 12 éves lányok számára. A gyerekek iskolai kampányoltás keretében fogják kapni a vakcinát még idén, de a részletek kidolgozása még folyamatban van – közölte az államtitkár.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodája 2014-ben kilencedik alkalommal hirdeti meg az Európai Védőoltási Hetet, amelyhez Magyarország április 22-26. között nyolcadik alkalommal csatlakozik. Pusztai Zsófia, a WHO Magyarország irodavezetője elmondta, az eseménysorozat idén az egész életen át tartó védelem fontosságára hívja fel a figyelmet, mivel a fertőző betegségek felnőtt korban is hosszan tartó tünetekkel járnak. Hangsúlyozta, jelenleg a világon évente 2-3 millió halálesetet lehet megelőzni védőoltásokkal, de minden ötödik gyermekből egyet még mindig nem oltanak be. Európában évente 10,7 millió újszülöttből 650 000 gyermek nem kapja meg 1 éves koráig a diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni vakcina mindhárom dózisát.

Pusztai felhívta a figyelmet, hogy az európai régióban kialakult egyfajta védőoltás-ellenesség, aminek következtében jelenleg is kanyaró és rubeola járványok zajlanak. Tavaly például több mint harmincezer kanyarós megbetegedést regisztráltak. Emellett 39 000-nél több rubeola megbetegedés történt Európában - ebből 38 000 Lengyelországban. A WHO eredetileg 2010-re tervezte, hogy Európából kiirtja a kanyarót, sok ország alacsony átoltottsági aránya miatt azonban ezt 2015-re módosították.

Magyarországon a Nemzeti Védőoltási Programnak köszönhetően sokkal jobb a helyzet, 12 éve nem fordult elő kanyaró. 2013-ban összesen egy külföldről behozott esetet diagnosztizáltak, rubeolás megbetegedés pedig egyáltalán nem volt - erről már Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója beszélt. Mint elmondta, a lakosság 98 százaléka igénybe vette a védőoltásokat, ami világviszonylatban is kiváló érték, hiszen 95 százalékos oltottság alatt van esély a járványok kialakulására. A magyar rendszer annyira hatékony, hogy külföldről sem hozzák be a vírusokat – mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy az ország felkészült a kanyaróval szemben.

Annak érdekében, hogy ezeket az értékeket megőrizzék, megalakult a VÉDEM Civilek a Védőoltásokért Egyesület. A szervezet célja, hogy közérthetően tájékoztassa a lakosságot a védőoltásokról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.