Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Április 17. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sok a szó, kevés az ember - készül a magyar nagyszótár

Sok a szó, kevés az ember - készül a magyar nagyszótár

Év elején jelent meg A magyar nyelv nagyszótárának ötödik kötete.

A több száz évre visszatekintő munka lezárása még messze van: a D betűnél tartanak, és az anyag igen gazdag, az internet hatására gyorsan elterjednek az új kifejezések - az apparátus viszont kicsi. A tervek között szerepel a gyűjtemény online közzététele, emellett a jelenlegi, 1772. és 2000. közötti időintervallumot is kiterjesztenék – mondta el a Rádió Orient műsorában Ittzés Nóra főszerkesztő.

Az 1830-as években merült fel először egy magyar nyelvű nagyszótár elkészítésének ötlete. Az újonnan létrejött Magyar Tudományos Akadémia (MTA) első határozatai között szerepelt a nagyszótár elkészítése. A kezdeti próbálkozásokból azonban nem született eredmény, hamar leállt az ilyen jellegű munka az Akadémián. A magyar nagyszótári munkálatok aztán 19. század végén, spontán módon indultak újra: az értelmiség több millió szót küldött be az Akadémiára. Az intézmény vezetésével az 1960-as évek elejéig zajlott a hagyományos anyaggyűjtés, majd az 5-6 millió cédula rendezése következett. Ittzés elmondta, a korpuszépítés a nyolcvanas években, kézi rögzítéssel kezdődött, azonban 1995. környékén döntés született a vizsgált időszak szűkítéséről, a nyelvi változások követése érdekében pedig a cédulaanyagot is visszaemelték forrásként.

A magyar nyelv nagyszótára végül Hermann József közreműködésével, elektronikusan rögzített szöveggyűjtemény létrehozásával valósult meg. A Rádió Orient vendége elmondta, a korpusz 1772. és 2000. között rögzített szavakat foglal magába. „A kiadvány a mai nyelvállapot mellett a régebbi korokét is rögzíti. Tervünk, hogy a jövőben a szöveggyűjtemény online formában is elérhető lesz. Emellett az időintervallumot időben vissza- és előrefelé akarjuk terjeszteni” – sorolta elképzeléseiket a főszerkesztő.

A szöveggyűjtemény nem csak szépirodalmi szövegeket, hanem sajtónyelvi, ismeretterjesztő és tankönyvi anyagokat, tovább okleveleket is feldolgoz. Ittzés Nóra elmondta, a nyelvtani és helyesírási szabályok mellett mérlegelik a divatszavak, valamint a rövidítések közlését.

A nyelvész megnyugtat, hogy az online levelezések során elterjed alakok, például a vagy helyett v, illetve vagyok helyett vok önálló szóként nem szerepelnek majd a könyvben, de alakváltozatként feltüntetik majd a szócikkben. A sok vitát kiváltott deviszont ugyanakkor jó példája, hogy állandóan változik a helyesírás is. A szépirodalmi előfordulások azt igazolták, hogy egybeírva is elterjedt, így bekerülhetett a szótárba.

Az internet korában könnyen elterjednek bizonyos kifejezések, de sokszor ki is vesznek néhány év múlva – mutat rá Ittzés. Ezért nem kerül be minden kifejezés, főként ha nincs róla adat a vizsgált korpuszukban. A chat pédául az angol írásmódnak megfelelően, a fájl viszont már magyar kiejtés szerint kerül majd be. Hozzátette, tartják magukat a helyesírási szabályokhoz, csak indokolt esetben térnek el attól. „A szavak előfordulása mellett a mondatbeli szerepet, a jelentést és egyéb tényezőket is vizsgáltuk” – magyarázta a munka menetét a Rádió Orient vendége.

„A legfontosabb a jelentés hiteles és pontos visszaadása” – egy-egy szócikkben a szófaj, a jelentések és a példamondatok mellett a szóhasználatot segítő információk is szerepelnek. A fogalmi jelentés mellett grammatikai sajátosságokat, vonzatokat, állandósult szókapcsolatokat és stílusértékeket is közölnek. A szócikk végén utalás található a korpuszon belüli helyre, valamint a szóösszetételekre, a ragozásra és a további szótárakban való megjelenésre.

A projekt hatodik kötetén jelenleg körülbelül 25 ember dolgozik, többségük pályakezdő fiatal - a munkához képest azonban kevés ez a létszám. Ittzés Nóra rámutatott arra, hogy a nagyszótár szakmai feladatai mellett az Akadémia csapata irányítja a kiadást és a terjesztést is. A nagyszótár következő darabja várhatóan két év múlva jelenik meg, azonban a készítők a nehéz anyagrész miatt csúszással számolnak. Az el-, elő- igekötős szavak ugyanis hatalmas, nehezen besorolható anyagot jelentenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.