Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Július 19. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Skizofréniát okozhat a cannabis használata

Skizofréniát okozhat a cannabis használata

Azok a gének, amelyek növelik a skizofrénia kialakulásának kockázatát, úgy tűnik szintén hajlamosabbá teszik az egyént a cannabis használatára – állítják a kutatók azt követően, hogy mintegy ezer droghasználó szokásait, egészségügyi adatait elemezték. A tanulmány eredményeiről a Reuters számol be.

A tanulmány eredményei összhangban vannak korábbi kutatások következtetéseivel, miszerint valamilyen kapcsolat létezik a skizofrénia és a cannabis használata között. Azzal a különbséggel, hogy a mostani vizsgálat szerint a kettő között nincs ok-okozati összefüggés, vagyis a cannabis használata nem növeli a skizofrénia kockázatát.

Az a tény már régóta ismert, hogy összehasonlítva az átlag lakossággal, a skizofréniások körében nagyobb a drogot használók aránya. Bár azt a mostani tanulmány szerzői is leszögezik, tény, hogy a cannabis használata növeli a skizofrénia kockázatát, most azonban egy más aspektusra lettek figyelmesek: a skizofrénia maga is növeli a droghasználatot.

Ennek hátterében a genetika állhat: azok, akiknek ezen okokból kifolyólag nagyobb a kockázatuk a skizofrénia kialakulására, nagyobb eséllyel lesznek marihuána fogyasztók, mint azok, akiknél nincs jelen a betegségre hajlamosító genetikai rizikófaktor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.