Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Augusztus 17. 20:22, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sártengerbe fulladt a Sziget 3. napja

Sártengerbe fulladt a Sziget 3. napja

A teltházas 2. napot követően lazának ígérkezett a pénteki Sziget: a nagyszínpados CeeLo Green, Manic Street Preachers és Korn fellépése nem sok érdeklődőt vonzott. Ellenben az A38 sátor ismét teljesen megtelt: az amerikai Kelis kissé botrányos fellépését a brit energiabomba Klaxons követte. A Sziget 3. napján nem ismétlődött meg a csütörtöki teltházas, 85 ezres tömeg, ellenben kaptunk bőven esőt, sarat és sztárallűröket.

Mindössze a Sziget pénteki napján kezdték el komolyabban átvizsgálni a fesztiválozók táskáit a biztonsági őrök. Több üveg halmozódott fel a beengedő kapuknál, az őrök nevetve próbálgatták, melyikük ismeri fel a pálinkát a félretett vizesüvegben. Az erősödő szigor ellenére néhányuknál továbbra is egy kacsintás és legyintés volt a reakció a műanyag palackokba töltött alkohol láttán.

A viszonylag lazább 3. napon nagyon sokan vetették bele magukat a Civil Sziget, az European Meeting Point és az ArtZone sátrai közé. Az este még a sárban, részegen fetrengő fesztiválozók elmélyülten fűzték a gyöngykarkötőket, készítették az állatos origamikat és a szigetes stencileket. A legnépszerűbb helyszíneken a fesztiválozásban kissé meglassult reakcióidőnket fejleszthettük, majd szivacsos kardokkal püfölhettük egymást. Sőt, még egy fahordón is egyensúlyozhattunk, majd egy gumicsirkét kellett fakanállal belelökni egy lábosba.

Az idei fesztivál egyik legkellemesebb meglepetése a Sziget Beach, ahol éjjel-nappal szól a zene, homokban vidáman táncolnak a fesztiválozók. Az erős sodrás ellenére páran a kordonnal elkerített Dunába is bemerészkedtek tusfürdőikkel. Ugyan kivédték a tusolóknál kígyózó sort, azonban cserébe biztosan összeszedtek pár bőrbetegséget.

Lézengés a nagyszínpad előtt

CeeLo Green szigetes fellépésén igencsak lézengtek a fesztiválozók. A többszörös Grammy-díjas zenész mindent megtett a közönség mozgósítására, még az egyik táncos lányt is felkapta, majd a levegőben igazi balettművészként forgatta. Azonban hiába a félig fehérneműben zenélő zenekar, és CeeLo szó szerint elementáris karaktere, a koncert sokak számára érdektelenségbe fulladt.

A helyzet tovább fokozódott a nagyszínpad előtt a Manic Street Preachers fellépése alatt: az emberek többet foglalkoztak a mellettük állókkal, mint magával a zenekarral. Bajor, nagymellű nőknek öltözött német férfiak ugráltak a kukák körül, míg mások sokak derültségére dinoszaurusz hangokat hallattak és az ácsorgók között futkostak. A kissé megöregedett walesi zenekar beleadott apait-anyait, azonban nem működött a dolog. A gondok már az egységes színpadkép hiányánál kezdődtek: igazán szólhatott volna valaki Nicky Wire gitárosnak, hogy a Batman-es, szakadt farmerdzseki nem illik James Dean Bradfield öltönyéhez.

Tömegnyomor az A38 sátorban

Az amerikai Korn meglepő módon még mindig a nagyszínpad főműsorsávjában kapott helyet. A szervezőknek be kellene látniuk, hogy Jonathan Davis és bandája már rég nem a fesztiválok húzóneve. Sőt, az elmúlt két magyarországi koncert alapján inkább taszítják a tömeget, mint vonzzák. Így nem csoda, hogy a fellépésük alatt nem alakult ki egy olyan Macklemore-os tömeg, ahol még egy üres műanyagpoharat is bajosan lehet ledobni a földre. A nu metál banda ez alkalommal meglepő módon időben robbant be a nagyszínpadra. A frontember megszokott sztárallűrjei most is azonnal szembetűntek: a szokásos, női alakot formáló mikrofon mellett a banda saját szőnyeget terített le magának a színpadra – nehogy egy földet tapossanak a korábbi bandákkal.

A Korn koncertje ugyanolyan volt, mint legutóbb. Szó szerint, hiszen még a frontember ruhája és csuklópántja is megegyezett a korábbiakkal. Az unalmas fellépés helyett azonban Kelis koncertje sem nyújtott felüdülést. Az amerikai énekesnő Mariah Carey-sre vette a figurát: a hivatalosan bejelentett félórás késésen felül még 20 percen keresztül várakoztatta a sátorba bejutottakat. A kitartóan várakozó közönség végül ugyan megkapta a Milkshake-t, azonban inkább a szakadó eső és a Klaxons koncertje miatt maradt tovább.

A fellépés a programhelyszín tömöttsége miatt amúgy is értékelhetetlen volt. A szervezők érthetetlen módon a négyszer akkora tavalyi Party Aréna közönségét próbálják mindennap betömni az A38 sátorba. Elárulok nekik annyit, nem fog sikerülni. Ezen a szabadtéri kivetítők, a félórás programcsúsztatás és a hangosbemondós felhívás – hogy már ne menjen senki a sátorhoz, mert tele van – sem segít. A csúszás mindössze arra volt elég, hogy kevesebbet kaptunk a brit Klaxons egyedi, elektronikus indie zenéjéből. A csonka egyórás koncert azonban eredményesen rázta fel a már-már letargiába süllyedt fesztiválozókat.

Esőtánc a Colosseumban

Az új party arénának elkeresztelt Colosseummal több probléma van: egyrészt nagyon messze van, másrész nyitott. Az özönvízszerű eső sártengert varázsolt az építmény köré, ennek ellenére a fesztiválozók, akár csak a béke szigetén, lelkesen ugráltak az olasz Mind Against és a francia Miss Kittin ütemeire. Hiszen oly' rég volt már, hogy esőkabátban táncoltuk át az éjszakát. Nem egészen egy napja.

A hajnali hazaút örök dilemmája a kínzó éhség. Választhatunk a fesztivál változatos, ám borsos kínálatából – köztük a 600 Ft-os állott sültkrumplit, amihez mindössze 100 Ft-ért még ketchupot is kapsz –, vagy összeszoríthatjuk fogunkat otthonig. Ám nincs jobb egy sonkás szendvicsnél a hajnali HÉV-en, kivéve, ha egyedül neked van, és mindenki kinézi a szádból.


Hajdú Eszter

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.