Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Március 04. 17:52, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Péterfalvi: súlyos adatkezelési hiányosságok a termékbemutatóknál

Péterfalvi: súlyos adatkezelési hiányosságok a termékbemutatóknál

Súlyos adatkezelési hiányosságokat tárt fel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a többek között idősek számára szervezett termékbemutatók, egészségnapok esetében - közölte Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke szerdán, budapesti sajtótájékoztatón.

A NAIH elnöke kifejtette: a vállalkozások sokszor személyre szóló meghívókkal és kéretlen marketinghívásokkal igyekeznek résztvevőket toborozni a rendezvényekre. Ugyanakkor a hivatal tavalyi vizsgálatában általános tapasztalat volt, hogy a termékértékesítés céljából való adatkezelés körülményeiről nem adtak tájékoztatást, személyazonosító igazolványt, TAJ-kártyát ellenőriztek, egészségügyi adatokat kezeltek. Sokszor az idős emberek a termékbemutatón szembesültek azzal, hogy tulajdonképpen adásvételi szerződés megkötése miatt keresték meg őket.
A hatóság tavaly ellenőrzési terv alapján kiemelt területként vizsgálta a termékbemutatókat, a munkatársaik személyesen is részt vettek ilyen rendezvényeken, és 12 esetben indítottak hatósági eljárást. Több esetben milliós bírságokat szabtak ki termékbemutatókkal összefüggésben - közölte Péterfalvi Attila.
Megjegyezte: komplex problémáról van szó, és a megoldás is komplexitást követel.
Az eddig lefolytatott eljárások tapasztalatait jelentésben foglalta össze a hivatal, azzal, hogy amíg a döntéshozó, a jogalkotó nem tesz lépéseket, mert nincsenek meg a változtatáshoz szükséges információk, felhívják a termékbemutatót tartó cégeket a törvényes adatkezelés követelményére. Az idős embereknek is segíteni kívánnak, hogy mire figyeljenek oda, ha ilyen termékbemutatón vesznek részt.
Rétvári Bence, a KDNP alelnöke - aki februárban jelentette be, hogy a kisebbik kormánypárt konzultációt indít a nyugdíjasokat gyakran megtévesztő termékbemutatók ügyében - rámutatott arra: az egész magyar társadalomban ismert jelenségről van szó, megyénként és havonta több ezer ilyen bemutatót szerveznek, s ezeknek mintegy kétharmada esetében jogsértések tapasztalhatók, azaz nem tartják be a fogyasztói jogokat, az idős emberek nem élhetnek például a vásárlástól való elállás jogával.
Hozzátette: a nyugdijaspanasz@kdnp.hu címre eddig is érkezett számos jelzés, és ezeket a jövőben is várják. Jelezte: az eddigiek alapján érdemes több törvény esetében átnézni, hogy hol lehet esetleg szigorítást bevezetni. A konzultációkat tovább folytatják, és az eredményekről beszámolnak majd - ígérte.
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, az egészséges társadalom számára fontos követelmény, hogy mindenki biztonságban érezze magát, azaz biztos lehessen abban, hogy nem fogják becsapni, jóhiszeműségével nem élnek vissza.
Bár a fenti jelenség ismert, de az elkövetőket nehéz tetten érni - mutatott rá, hozzátéve: először a konkrét eseteket próbálják felmérni. Emellett civil szervezetekkel, állami szervekkel is felvették a kapcsolatot, és a Tisztelet Társasága is segítséget nyújtott, a hozzájuk befutott panaszok gyűjteményét rendelkezésre bocsátotta.
Tájékoztatása szerint várhatóan jogszabály-módosítást is magában foglaló javaslatot szeretnének letenni az asztalra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.