Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Április 23. 06:00, szerda | Belföld

Öröklés és ajándékozás gondnokság alatt álló személynek? – Jogos kérdés

Öröklés és ajándékozás gondnokság alatt álló személynek? – Jogos kérdés

Ajándékozható-e az örökölt ingatlanrész gondokság alatt álló személynek, egyebek közt a témakörben erre keres választ az onlinejogsebesz.hu szakértőinél egy olvasó. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Kérdésem a következő: Anyukánk halála után a testvéremmel megörököltük a nagyszülői ház 1/4-ét, amit most szeretnénk a nagymamánknak ajándékozni. Az anyukánk övegyének haszonélvezeti joga van erre az 1/4-re. Kell a haszonélvező beleegyezése? A nagymamánk kizáró gondnokság alatt van, én vagyok a gondnoka. Kérdés, hogy ettől még neki ajándékozhatom a részemet? Hogy kell ezt elindítani és milyen iratokat kell beszerezni? Kb. mennyibe kerül egy ilyen procedúra?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel.

2014. 04. 01.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A cselekvőképességgel nem rendelkező személy részére ajándékozni lehetséges, az ajándékozás elfogadása tekintetében helyette a gondnoka jár el. A haszonélvező beleegyezése nem szükséges az ajándékozáshoz, természetesen az elajándékozott ingatlanilletőségen a haszonélvezeti jog továbbra is fennmarad. Amennyiben éppen a gondnok az egyik ajándékozó, úgy a gyámhatóság eseti gondnokot (általában egy ügyvédet) fog kirendelni, aki a szerződésben az ajándékot elfogadó nyilatkozatot a cselekvőképtelen személy helyett megteszi. Az eseti gondnok kirendelése iránti kérelmet a lakóhely szerint illetékes gyámhatóságnál kell előterjeszteni. Az eseti gondnok részére díjat kell fizetni, amelyet a gyámhatóság állapít meg (pár ezer Ft-os nagyságrendben). Az ajándékozás egyenes ági rokonok között illetékmentes, azonban a szerződéshez ügyvédi ellenjegyzés szükséges. Az ügyvédi munkadíj a felek között szabad megállapodás tárgya, általában az ajándékozni kívánt ingatlan értékéhez igazodik.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.