Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Augusztus 22. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: MTI

Nincs menekvés az online világban?

Nincs menekvés az online világban?

Az online világban számos veszély leselkedik ránk, de a különösen veszélyeztetett gyermekekre leginkább.

Ha nem vigyáznak, sokan válnak például netes zaklatás, vagy személyiséglopás áldozatává. A baj megelőzésének legjobb módszere a tartalommegosztás minimalizálása, valamint az adatvédelmi beállítások gondos tanulmányozása és szigorú beállítása. A Rádió Orient műsorában Szántó Zsófia, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), adatvédelmi szakértője mutatta be a Hatóság (jog)tudatos és biztonságos netezést segítő projektjeit.

Számos veszély leselkedik gyermekeinkre az online világban. Szerencsére hallomásból már sokan tudnak a problémák többségéről, így az ismertterjesztést nem a nulláról kell kezdeni – emelte ki Szántó Zsófia a Rádió Orient műsorában. A NAIH adatvédelmi szakértője példaként a személyiséglopásokat, a netes zaklatásokat és kibeszéléseket emelte ki. A „szemtől szembe” világhoz képest, ahol a problémákat személyesen lehet, illetve kell megoldani, „az online világban nincs menekvés, a kommunikációs eszközökön keresztül folyamatosan kapjuk az információkat. Ha egy gyermek zaklatás, kibeszélés áldozata lesz, sokszor nem tudja, hova fordulhat segítségért. A legnagyobb baj az, hogy a tinédzserek gyakran nem mernek beszélni szüleiknek, tanáraiknak az őket érő negatív helyzetekről, így a segítség is elmarad.

Sajnos manapság ész nélkül töltünk fel mindent a közösségi oldalakra, bárhol regisztrálunk, és nem gondolunk az esetleges veszélyekre.” A NAIH a legfontosabbnak a tudatosító, ismeretterjesztő kampányokat tartja, amelyekkel mind a gyermekek, tanulók, mind pedig a szülők és a pedagógusok adatvédelemmel kapcsolatos ismeretei bővíthetőek. A gyermekek tudatosságra neveléséhez elengedhetetlen az iskolai oktatás, így a tanárok és a szülők bevonása – emelte ki a vendég. Hozzátette, Magyarországon szerencsére sok szervezet és projekt foglalkozik a biztonságos nethasználattal.

A NAIH alapfeladatként látja el a jogsértést bejelentő panaszok kivizsgálását, egyes esetekben az ilyen ügyekben hatósági eljárások indítását. A NAIH a vizsgálati és hatósági eljárásokon túl általános telefonos és írásbeli tájékoztatás nyújtásával, hasznos tanácsok adásával is igyekszik segíteni az érdeklődőknek.

A tudatos internethasználatot célozza a NAIH „Kulcs a net világához” című tanulmánya is, amelyhez egy hosszútávú és átfogó projekt is kapcsolódik. A NAIH kiadvány a fiataloknak és az idősebbeknek egyaránt szól, az általános információk mellett a függelékben egy színesebb, a fiatalok számára érdekesebb részben példák, tippek gyűjteménye, illetve internet szótár, egy teszt, adatvédelmi önarckép készítése, profil alkotása, napló és egy képregény található.

Az adatvédelmi szakértő elmondta, nagy az érdeklődés a kiadvány iránt mind hazai mind nemzetközi szinten. Számos iskola jelentkezett a NAIH-nál, hogy érdekelné a kiadvány és szívesen fogadnák a Hatóság munkatársait adatvédelmi tudatosító tanóra megtartására. Nemzetközi szinten különösen a külföldi adatvédelmi hatóságok érdeklődnek a projekt iránt, amelyre egyfajta mintaként tekintenek. A vendég kiemelte, hogy a nemzetközi terjesztés érdekében elkészült a tanulmány teljes angol és rövidített francia fordítása.

Szántó arról is tájékoztatott, hogy a „Kulcs” projekt részeként egy médiakampány is indult. A NAIH megbízásából Vastag Tamás készített egy dalt és hozzá egy videoóklippet „Egy biztos hely” címmel, amely a YouTube-on elérhető. Jelenleg előkészület alatt áll a dal és a klip angol nyelvű változata is.


A „Kulcs” projekten túl a NAIH jelentős projektje a lengyel adatvédelmi hatóság (GIODO) koordinálásával 2014 novemberében induló ARCADES Projekt. Az uniós finanszírozású kezdeményezésben a magyar és a szlovén adatvédelmi hatóságon (IP) kívül egy belga egyetem (VUB) vesz részt. A projekt célja közös adatvédelmi minta tananyag kidolgozása a pedagógusok számára, amelynek egyik állomása a várhatóan 2015 októberében 200-200 tanár részére szervezendő kétnapos szeminárium, illetve egy iskolás csoportok számára meghirdetendő verseny a legjobb minta adatvédelmi tanóra cím elnyerése érdekében. A Rádió Orient vendége kiemelte, várhatóan a jövő év első felében készülnek el a közös anyagok.

A NAIH a tudatosító és oktató projektek mellett részt vesz a Nemzeti Kiberbiztonsági Koordinációs Tanács Gyermekvédelmi Munkacsoport alcsoportjainak munkájában. „A munkacsoportok lehetőséget teremtenek a hazai gyermekvédelmi szervezetek együttműködésére, a tapasztalat- és információcserére” – Szántó Zsófia hozzátette, a jövőben közös online felület kialakítása is tervben van.

Az adatvédelmi szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a NAIH (gyermekvédelmi) honlapja is folyamatosan fejlődik, új tartalmakat helyeznek el, ezért érdemes néha-néha újra felkeresni az oldalt. A veszélyes esetek kivédésére a tartalommegosztás minimálisra csökkentését, valamint az adatvédelmi beállítások gondos és szigorú alkalmazását javasolta Szántó Zsófia. Kiemelte, hogy nagyon fontos tisztában lenni az eszközök biztonságos használatával és az adatkezelési opciókkal, és emlékeztetett arra is, hogy érdemes időt szakítani az adatvédelmi tájékoztatók áttekintésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Bodrogi 90 - Gálaműsorral köszöntik a Kossuth-díjas színészt