Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. November 23. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

MNB: a bankoknak a jövőben a vállalatokat kell hitelezniük

MNB: a bankoknak a jövőben a vállalatokat kell hitelezniük

A Magyarországon működő legnagyobb bankoknak össze kell olvadniuk, a bankoknak a jövőben a lakosságot 'el kell felejteniük', a vállalkozásokat kell hitelezniük - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) konferenciáján pénteken Budapesten.

Nagy Márton úgy értékelte: napjainkban felállt az önfinanszírozó bankrendszer, amely a betétekből hitelez, nem a külső forrásokból. A hazai bankszektor a közeljövőben megszabadul az úgynevezett toxikus elemektől, a rossz, nem teljesítő hitelektől, most az elszámolási törvény és a fair bank-törvény végrehajtásával van elfoglalva, de a későbbiekben sem a kamatrésen, sem a banki termékek árazásán nem lesz akkora bevétele, mint a múltban.

Kiemelte: a hitelintézetek hatékony működéséhez le kell szorítani a banki költségeket. Ha a devizahitelek eredeti kamatfeltételei visszaállnak, az átlagos kamatfelár a mostani átlagos 7,2 százalékról 4,9 százalékra mérséklődik, ezzel a törlesztőrészletek 25-30 százalékkal csökkennek, a bankok mintegy nettó 730 milliárd forintot buknak az elszámoláson.

Az MNB ügyvezető igazgatója kiemelte: Magyarországon nyolc nagybank van, mintegy 3 milliárd eurónál nagyobb mérlegfőösszeggel, ezeknek a piaci részesedése 52 százalék, a működési költségeik ennél nagyobbak, a költség/bevétel hányadosuk 60 százalék fölött van, ami rossz banki hatékonyságot jelez.

Rámutatott: a devizaadósokkal történő elszámolás után a bevételhez viszonyított költségek aránya 70 százalék fölé kerül, azaz még tovább romlik a mutató, ezt kellene lefaragni hatékony gazdálkodással. Ha két nagy bank összeolvad, akkor a működési költségek egynegyede megtakarítható – mondta Nagy Márton.

Nagy Márton jelezte: mégsem láthatóak összeolvadások a magyar piacon, pedig több bank eladósorban van, ennek oka, hogy az anyabankok könyveiben a magyarországi leányok túlértékelve szerepelnek, de már rég nem érnek annyit, amennyit a könyv szerinti érték mutat. A tulajdonosok nem akarják a leánybankok értékét leszállítani, hogy ne kelljen leírni a veszteséget, a könyv szerinti értéken viszont nincs vevő ezekre a bankokra – elemezte Nagy Márton.

Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke elmondta: a Magyar Nemzeti Bank lépéseivel egyetértett, azok véleménye szerint kifejezetten jók 'makroprudenciális szempontból', ezek közé sorolta az alapkamat csökkentését, a növekedési hitelprogram elindítását, fenntartását, a devizahitelek kivezetésének elemeit, a rossz kereskedelmi ingatlanhitelek megvételére az eszközkezelő felállítását. Kifejtette: jövő év második felétől már érezhetően bővül a hitelezés, ez javíthatja a gazdasági növekedés feltételeit.

Heim Péter szerint jövőre már 100 százalék alatti lesz a hitel/betét mutató az országban, a tőkemegfelelési mutató 14 százalék körül lesz jövőre. Egyetértett azzal: a romló jövedelmezőség hatására a hazai bankokra jelentős nyomás nehezedik majd, hogy csökkentsék működési költségeiket, ezzel javítsák a hatékonyságukat.

Heim Péter szerint kicsi az esélye annak, hogy a következő két évben kamatot emelne az MNB, hacsak nem lesz valami jelentős külső sokk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.