Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Július 17. 06:00, csütörtök | Belföld

Mindennap visít a szomszéd körfűrésze! Ez nem csendháborítás?

Mindennap visít a szomszéd körfűrésze! Ez nem csendháborítás?

Kellemetlenség megszüntetésére keresi a megoldást egy olvasó, akinek szomszédja mindennap egy körfűrésszel hangoskodik a kertjében. Ez csendháborítás? A jogász megválaszolja! Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
T. Jogsebész!

Szeretném megérdeklődni, hogy kimerítheti-e a csendháborítás fogalmát, ha a szomszédom (kertes házban lakunk) a kertjében egy körfűrészt visíttat napi szinten, ugyanis a környék zöldségeseitől gyűjti össze a faládákat, amit minden nap felaprít, következésképp ez egy véget nem érő folyamatnak tűnik.
Egyáltalán: nem kell-e az ilyen jellegű gépeket zárt térben használni? Teljesen normális, hogy az udvaron visít?
Remélem, nem csak én gondolom, hogy ez nonszensz!
Kérdezném továbbá, hogy mit lehetne tenni a helyzet megszüntetésére, hova fordulhatok és milyen esélyekkel?

köszönöm

2014. 06. 11.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Természetesen semmiféle olyan tevékenység, amely zavarja a szomszédok nyugalmát nem megengedett. Ráadásul amennyiben ez a zaj mindennapos, akkor ez egy üzletszerű gazdasági tevékenységet feltételez. Ilyen tevékenység megkezdése előtt pedig a jegyzőtől szomszédjának telephely engedélyt kellett volna kérnie.

Ezen felül ez a tevékenység megvalósítja a birtokháborítás törvényi tényállását. Birtokában zavarják ugyanis azt is, akinek nyugalmát, akár éjjel, akár nappal indokolatlanul zavarják.

A fentiek miatt az önkormányzat jegyzőjéhez birtokvédelem iránti kérelemmel kellene fordulnia és kérnie kellene, hogy a jegyző tiltsa el a birtokháborítót ezen engedély nélküli és zajos tevékenység folytatásától.

Ha elutasító határozatot kapna esetleg a jegyzőtől, akkor ezt a határozatot bíróság előtt megtámadhatja. Keressen a beadványhoz olyan szomszédokat, akik állítását alátámasztják, mivel akkor nagyobb sikerrel fog járni.

Ezen felül a szomszéd ezen tevékenységgel megvalósítja a csendháborítás szabálysértési törvényi tényállását is, az alábbi tartalommal: „195. § (1) Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr és helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr is szabhat ki helyszíni bírságot.”

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Csomós Lilla Annamária
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére