Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Április 16. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélén áll

Minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélén áll

A Londoni Zoológiai Társaság és a Yale Egyetem szakemberei összeállították a kihalás által leginkább fenyegetett ritka madarak százas listáját. A brit és amerikai szakemberek szerint a vadászat, az erdőirtás és a természetes élőhelyek fokozatos összeszűkölése nyomán minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.

A 9993 ismert madárfajra kiterjedő tanulmányukban a Londoni Zoológiai Társaság és a Yale Egyetem szakemberei összeállították a száz legkülönlegesebb és legfenyegetettebb ritka madár listáját - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

A különböző alkatú és méretű szárnyasok a világ több mint 170 országában élnek és 62 faj kizárólag származási országában fordul elő. Az adatok szerint a Fülöp-szigetek rendelkezik a legtöbb veszélyeztetett őshonos madárfajjal és az érintett országok közül Indiában fordul elő a százas lista legtöbb képviselője.

A világ evolúciós szempontból legkülönlegesebb és globálisan legveszélyeztetettebb (EDGE) madárfajainak százas listája az egyes populációkra vonatkozó becsléseket és trendeket tartalmazza, valamint különböző természetvédelmi stratégiákat is felvonultat. 'Muszáj megóvnunk ezeket a fajokat, hogy sikerüljön megőrizni a lehető legkiterjedtebb evolúciós történelmet' - húzták alá tanulmányukban a szakemberek.

A lista top tízes mezőnyében szerepel a Kambodzsa hivatalos madarának számító óriásíbisz (Thaumatibis gigantea), a kaliforniai kondor (Gymnogyps californianus), a kakapó vagy bagolypapagáj (Strigops habroptilus), a kagu (Rhynochetos jubatus), az erdei kuvik (Athene blewitti) és a majomevő sas (Pithecophaga jefferyi).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.