Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Február 21. 07:00, péntek | Belföld

Mikortól számít valami csendháborításnak? – jogos kérdés

Mikortól számít valami csendháborításnak? – jogos kérdés

Mikortól számít valami csendháborításnak, hangzik Pénz, jog és adó rovatunk legújabb kérdése, melyre ezúttal is szakember válaszol. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Szeretném megtudni konkrétan mikor és mikortól van csendháborítás.

Sajnos olyan szomszédok közé szorultunk, akik egyáltalán nincsenek tisztelettel arra, hogy van, aki éjjel is dolgozik és nappal pihenne.

Megkértük őket szépen, megkértük őket erőteljesen már-már majdnem tettlegességig fajultak a dolgok, de sajnos láthatóan semmi eredmény.
Bosszantó ez az egész, mert megkérjük őket, hogy hagyják abba a zajok okozását, cserébe a szemünkbe nevetnek.

Közben meg megy az autóbőgetés, a gumiégetés és, ami a legújabb, krosszmotorok is vannak.
Nagyon szeretném megtudni hogy hivatalos úton mit lehet ellenük tenni.
Válaszát előre is köszönöm.

2014. 02. 10.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A csendháborítás szabálysértése nincs időponthoz kötve, az bármikor és bármilyen módon elkövethető.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény szerint, aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el.

Meglátásom szerint az Ön által leírtak kimeríthetik a csendháborítás szabálysértését, mindezek mellett a gumiégetéssel akár környezetkárosítás is megvalósulhat.

Ha Önök bejelentést tesznek, akkor Rendőrség köteles intézkedni, köteles járőrt küldeni, egyébként minden bejelentés visszakereshető.
A rendőr a szabálysértés észlelése esetén figyelmeztethet, helyszíni bírságot szabhat ki vagy feljelentést tehet. Ha a rendőri felszólítást követően - a cselekmény abbahagyására vonatkozóan - a szabálysértést továbbra is folytatják és maguk ismét bejelentést tesznek, akkor akár elő is állíthatóak az elkövetők.

Ha bizonyítani akarják igazukat, akkor érdemes dokumentálni hang- vagy videó-felvételekkel a csendháborítást, esetleg többen is összefogni - ha másokat is zavar az Ön által leírtak - és egy időben bejelentést tenni.

Tehetnek írásban is feljelentést, melyet a Kormányhivatal fog kivizsgálni. Ebben az esetben számolni kell azzal, hogy idézik Önöket és tanúvallomást kell tenniük az ügyben.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!
Üdvözlettel:
www.onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről