Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. November 25. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mi lesz a forinttal?

Mi lesz a forinttal?

Komolyan befolyásolhatják a forint jövő évi árfolyamát azok a módosítások, amelyeket a kormány pénteken jelentett be - írja aNapi Gazdaság.Várhatóan kedden megszavazza a parlament a devizahiteles kérdés rendezésére hozott negyedik jogszabályt, ami a jelzálogalapú hitelszereződések forintosításának kereteit fekteti le. A módosult elképzelés szerint bővülne azoknak a köre, akik önszántukból kimaradhatnak.

Tovább finomította a kormányzat a devizahitelek forintosításáról szóló jogszabályt, amit ebben a formájában várhatóan kedden meg is szavaz az országgyűlés – jelentette be Trócsányi László igazságügyi és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken. A tárcavezetők elmondása szerint a legutóbbi módosítások azután kerültek be a jogszabálytervezetbe, hogy alaposabban megvizsgálták a forintosítás várható körülményeit, illetve annak hatását, ha azt lényegében kötelezővé is tennék, mint ahogy erről korábban szó volt.

A módosult elképzelés szerint bővülne azoknak a köre, akik önszántukból kimaradhatnak. Ilyenek lehetnek azok, akik devizahitelesek és fizetésüket is devizában kapják, illetve akik emellett megfelelnek azoknak a meglehetősen szigorú feltételeknek, amelyek jelenleg a devizában való eladósodásról szólnak. Nem lesz kötelező a forintosítás azoknak sem, akiknek meglévő szereződésük 2020 végéig jár le és addig előnytelen lenne számukra váltani, illetve azok a japánjen- vagy VIP-hitelesek, akiknek a forintosítás a felvételhez képest rosszabb kamatszintekkel járna. Trócsányi szerint alkotmányossági kérdés volt, hogy meg lehessen adni a kimaradás lehetőségét, de fontos hangsúlyozni, hogy azoknak, akik nem akarnak forintosítani, ezt külön jelezniük kell.

A forintosításhoz használandó árfolyamok esetében is voltak változtatások. Így vagy a november 7-ei árfolyamot kell majd alkalmazni (svájci frank: 256,5, euró: 309), vagy a Kúria jogegységi döntése óta eltelt időszak átlagát, mindig azt, amelyik az ügyfélnek kedvez. Erre a kitételre azért volt szükség, mert az elmúlt időszakban ellentétesen kezdett mozogni a svájci frank és az euró árfolyama.

A lépésnek várhatóan a forintra is komoly hatása lesz jövőre, amikor az elszámolás a gyakorlatban is beindul. A magyar valuta árfolyamát az év első felében leginkább a belföldi folyamatok határozhatják meg, míg a második félévben nagyobb súlyuk a lesz a nemzetközi eseményeknek, mivel akkorra tehető a Fed kamatemeléseinek kezdete – mondta a Napi Gazdaságnak Gabler Gergely, az Erste elemzője. Elmondása szerint a forintra sok tényező hat több irányból. Pozitív, hogy van egy nagyon komoly többlet a fizetési mérlegben, amihez még hozzájönnek az uniós pénzek, és összességében a GDP 8 százalékának felel meg az ország finanszírozási képessége. Ráadásul a devizahitelek kivezetésével megszűnik egy újabb kockázati tényező – mondta. Ugyanakkor kockázati tényezőként kiemelte, hogy az államadósság szintje változatlanul nagyon magas, és ehhez jön hozzá, hogy a kamatszint hasonlóan alacsonyan van, mint Lengyelországban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő