Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Január 20. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Mi kell ahhoz, hogy valaki közös képviselő legyen?

Mi kell ahhoz, hogy valaki közös képviselő legyen?

Milyen feltételekkel látható el egy társasház közös képviselete? Erre a kérdésre is válaszolnak az onlinejogsebesz.hu szakértői. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Szeretném megkérdezni, hogy egy 12 lakásos társasház közös képviseletét milyen feltételekkel láthatja el valaki, azaz mi szükséges ahhoz, hogy valaki közös képviselő legyen egy ilyen házban? Szükséges valami képesítés, tulajdonosnak kell lenni stb.? Köszönöm válaszát!
2014. 11. 12.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Közös képviselő lehet bármely magánszemély, aki nem üzletszerűen végez közös képviseletet. Ha a magánszemély üzletszerűen végez társasházkezelői tevékenységet, akkor társasház-kezelői szakképesítéssel kell rendelkeznie. Amennyiben gazdálkodó szervezet végzi a tevékenységet, akkor legalább 1 tagjának vagy alkalmazottjának kell a megfelelő szakképesítéssel rendelkeznie. Ezen túlmenően nem lehet közös képviselő,
a) aki büntetett előéletű,
b) aki ilyen tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt áll,
c) az a természetes személy vagy gazdálkodó szervezet, aki, illetőleg amely ilyen tevékenységével összefüggően keletkezett, jogerősen megállapított fizetési kötelezettségének nem tett eleget,
d) üzletszerűen végzett társasház-kezelői, ingatlankezelői tevékenység esetén az, aki nem rendelkezik az e törvényben meghatározott szakképesítéssel és nem tesz eleget az e törvény szerinti nyilvántartásba vételre vonatkozó bejelentési kötelezettségének.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Lendvai Zsuzsa ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.