Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Augusztus 29. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már nem kapkodnak a külföldiek a magyar kötvényekért

Már nem kapkodnak a külföldiek a magyar kötvényekért

Három hónapos mélypontra esett a múlt hét végére a külföldiek kezében lévő forintkötvény-állomány, amiben szerepe volt egy nagy sorozat lejáratának. Akár a Franklin Templeton is elkezdhette lassan leépíteni magyar kitettségét, de erről majd csak októberben derülnek ki részletek - írja a Napi Gazdaság.

A statisztikák arra utalnak, hogy néhány külföldi szereplő számára már nem annyira vonzó a magyar piac, mint korábban, de a hozamcsökkenést látva ez nem is meglepő. Az Államadósság Kezelő Központ statisztikája szerint múlt pénteken 4751,2 milliárd forintra csökkent a külföldiek forintkötvény-állománya. Ennél kisebb összegben május vége óta nem volt a külföldi szereplők kezében forintkötvény. A visszaesés különösen annak fényében jelentős, hogy egy nappal korábban még 4906,4 milliárd forint értékben tartottak magyar papírokat a külföldiek.

A több mint 150 milliárdos visszaesés azzal függ össze, hogy augusztus 22-én járt le a 2014/D jelű hároméves forintkötvény, amelyben jelentős volt a külföldiek súlya. Az ÁKK adatai szerint a csúcson több mint 650 milliárd forint volt a kérdéses sorozatból a piacon, de még három héttel a lejárat előtt, július végén is 336,1 milliárd forint értékben tartottak a papírból a befektetők. A jelek szerint ennek egy részét még nem újították meg, emiatt esett vissza hirtelen a külföldiek állománya. Az állampapírpiacon egyébként bevett szokás, hogy a befektetők nem a lejárat napján újítják meg papírjaikat, hanem kicsivel előtte vagy utána. Vagyis a mostani csökkenés lehet átmeneti is, a múlt pénteken visszafizetett összeget akár ismét magyar állampapírba fektethetik a szereplők.

A magyar kötvények vonzerejét rontja, hogy míg a most lejárt 2014/D sorozatot a kibocsátáskor 6,5−7,5 százalékos aukciós hozam mellett jegyezték le a befektetők, jelenleg 3−3,5 százalékos hozam mellett tudnának új hároméves papírt vásárolni. Ezen a hozamszinten pedig már nem csoda, hogy nem tolonganak a megújításért a külföldiek. Erre utal, hogy a múlt heti aukción kifejezetten visszafogott volt a kereslet a hároméves papírokra, az előzetesen meghirdetett 20 milliárdos mennyiségre mindössze 16,6 milliárdnyi ajánlatot nyújtottak be az adósságkezelőnek.

A 2014/D sorozat legnagyobb befektetője az amerikai Franklin Templeton volt, amely a második negyedévben elkezdte lassan leépíteni állományát, de június végén még így is 600 millió dollárnyi volt nála a papírokból, ami a teljes piacon lévő mennyiség negyven százalékát jelentette. Azt nem tudni, hogy közvetlenül a lejárat előtt a Templeton hogyan menedzselte a kötvényt, de elképzelhető, hogy az összeg egy részét nem újították meg a fenti piaci viszonyok mellett. A Templeton stratégiájáról október második felében kaphatunk részletesebb képet, amikor az amerikai alapkezelő közli majd harmadik negyedéves portfóliójelentését. Nem lenne meglepő, ha a diszkontkincstárjegyek állományának második negyedéves leépítése után a forintkötvényekkel folytatták volna a sort.

A következő jelentős forintkötvény-lejárat jövő februárban lesz esedékes, amikor a 2015/A sorozat fut ki; a tízéves papírból július végén még 483,6 milliárd forintnyi volt a piacon az ÁKK statisztikája szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére