Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. November 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lesz-e teljes összeomlás?

Lesz-e teljes összeomlás?

Pár éven belül drámai korrekciókat vizionál a pénz- és tőkepiacokon Carl Icahn tőzsdeguru, a 78 éves milliárdos az októberihez hasonló összeomlásra számít, ahonnan azonban már nem lesz visszafordulás. A Reuters Global Investment Outlook konferenciáján az üzletember nem tudta megmondani, hogy mikor következik be a krach: lehet, hogy három hét, három hónap, vagy három év múlva, de öt éven belül biztos – írja aNapi Gazdaság.

Icahn borús jövőképe homlokegyest ellentmond a piaci hangulatnak, a befektetők többsége ugyanis úgy gondolja, hogy a dinamikusan bővülő vállalati fúziós és felvásárlási láz, valamint az alacsony kamatkörnyezet hosszabb távon is fenntartja a bika piacot. A befektetők hamar elfelejtették az alig pár héttel ezelőtti vérengzést látva, hogy az S&P-500 mutató 2041 pont fölött jár. Icahn azonban már javában készül a medvepiacra, elmondása szerint jelentős portfólióval shortolják az indexet.

A Reuters ugyanakkor kiemeli, hogy a guru jól láthatóan enyhébb hangnemben fogalmaz a jövőt illetően, és azért használ oly tág időintervallumot prognózisában, hogy ne okozzon felbolydulást a piacokon. Egy évvel korábban még nem volt ilyen óvatos az üzletember, a hírügynökségnek adott interjúja látványos esést okozott a piacokon.

Az alacsony olajár a fogyasztás bővülése révén rövidtávon jót tesz az amerikai gazdaságnak, az energetikai cégek árfolyamának csökkenése pedig jó beszállási lehetőséget kínál a részvénypiacokon. Icahn ugyanakkor kiemeli, hogy miután 10 nagyvállalat igazgatósági tagja, pontosan tisztában van a helyzettel, és valami nagyon nincs rendben ezekkel a cégekkel. A rendkívüli eredmények ugyanis a guru szerint mindössze annak köszönhetőek, hogy a vállalatok alacsony kamat mellett jutnak forráshoz a piacokon. Icah elismeri, hogy tévedhet, és megtörténhet, hogy a piac akár újabb ezer ponttal is emelkedhet. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a több évtizede van jelen befektetőként a piacokon, ez idő alatt pedig többször lett igaza mint ahányszor tévedett. Icahn már júliusban arra figyelmeztetett, hogy aggódik az amerikai tőzsdék szűrnyalása miatt, de az elmúlt időszakban több sztárbefektető – köztük Soros György vagy Stan Druckenmiller - is esésre rendezte át a portfólióját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.