Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. December 17. 18:45, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Lengyel alkotás kapta idén az Európai Parlament Lux-díját

Lengyel alkotás kapta idén az Európai Parlament Lux-díját

A lengyel Pawel Pawlikowski Ida című filmjének ítélték oda idén az Európai Parlament (EP) a Lux-díjat - közölte szerdán az EP sajtószolgálata.

A díjjal az Európai Parlament olyan alkotásokra igyekszik felhívni a figyelmet, amelyek az európai értékekhez illeszkedő témákat dolgoznak fel, és különösen foglalkoztatják a közvéleményt.
A lengyel-dán koprodukcióban készült film egy árvaházban felnövő lengyel apácanövendékről szól, aki nem sokkal a zárdába való belépéséről meghozandó végső döntés előtt tudja meg azt, hogy zsidó származású.
"Az Idának egész Európában sikerült megérintenie a nézőket. Ez is mutatja, hogy a mozinak továbbra is van szerepe a társadalmunkban" - fogalmazott a díj átvételekor a rendező.
A Lux-díjra jelölt három döntős filmet az Európai Unió összes hivatalos nyelvén feliratozták, és minden tagállamban bemutatták. Idén az Ida az Osztályellenség című szlovén és a Lánybanda című francia filmet utasította maga mögé a döntőben.
A Lux-díjra jelölt legjobb 10 film között még Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje is szerepelt, de a legjobb háromba a magyar filmet már nem választották be. A végső győztest az EP-képviselők szavazatai alapján választották ki, kedd éjfélig adhatták le voksaikat a politikusok.
"Az európai mozikban elmesélt történetek révén jobban megérthetjük egymást és megerősíthetjük az összetartozás-érzést, túlléphetünk a határainkon" - gratulált a győztesnek Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.
Pawel Pawlowski filmje a hét végén elnyerte a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjat és a legjobb európai filmnek járó közönségdíjat is. Az Európai Filmakadémia a rendezőnek ítélte oda a legjobb rendezőnek járó díjat is.
Pawlikowski és Rebecca Lenkiewicz kapta a legjobb forgatókönyvírói elismerést, és a legjobb operatőr címet is az Ida operatőreinek, Lukasz Zalnak és Ryszard Lenczewskinek ítélte oda az Európai Filmakadémia (EFA).
Bocskor Andrea, az EP kulturális bizottságának fideszes alelnöke a díj odaítélése kapcsán közleményben tudatta: fontosnak tartja, hogy a nyugat-európai filmek mellett kelet-közép-európai filmek is bekerüljenek a kulturális élet élvonalába.
"A film sikere bizonyítja, hogy a nézők továbbra is nagyra becsülik a sallangmentes, értékalapú filmeket. A mozinak tehát van még értelme" – mutatott rá a díjátadót követően a kárpátaljai EP-képviselő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.