Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 18. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kiürülnek a nyaralók, kezdődik a 'betörési szezon'

Kiürülnek a nyaralók, kezdődik a 'betörési szezon'

Az alkuszoknál szeptemberben és októberben 15-20 százalékkal többen kötnek nyaralóra biztosítást, mint az év más időszakaiban. Az óvatosság nem véletlen: egyes biztosítók adatai szerint minden ötödik nyaralóba betörtek már, a betörési szezon pedig az őszi időszakban, a nyaralóövezetek fokozatos elnéptelenedésével veszi kezdetét. Bár a nyaralóbiztosítás egyfajta lakásbiztosítás, megkötésekor mégis számos, az általánostól eltérő szempontot kell figyelembe venni, melyekről a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége az alábbiakban ad rövid összefoglalást.


Az állandó lakók hiánya, illetve a lakott területtől való távolság jelentősen növeli a nyaralókkal kapcsolatos károk kockázatát. Még egy tűzesetet sem mindig észlelnek azonnal, de egy természeti csapás, egy betörés vagy egy csőtörés tényét és azok következményeit a tulajdonosok rendszeresen csak hetekkel, akár hónapokkal később észlelik, ami jelentősen növelheti a helyreállítás költségeit is. Nem csoda, hogy nyaralók esetében a biztosítók különösen megkövetelik az ingatlan „jó gazda módjára” történő kezelését, így például a téli víztelenítés elvégzését.

A nyaralók feltörői általában nem értéktárgyakat keresnek (nem is jellemző, hogy ezeket a tulajdonosok hosszabb időre ott hagynák). A betörés sajátos formája ugyanakkor a nyaralóknál, hogy a minimális lebukásveszély miatt a téli időszakban átmeneti szállásként használják az ingatlant. Az elkövetők gyakran horrorfilmbe illő körülményeket hagynak maguk után, ami miatt akár teljes felújításra is szükség lehet.

Mire figyeljünk a nyaralóbiztosítás megkötésekor?
„A fokozott kockázat miatt számos biztosító nem is vállal nyaralóbiztosítást – figyelmeztet Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. – Amelyik igen, gyakran szigorúbb feltéteket szab mind a behatolás-védelem, mind a kármegelőzés terén. A biztonsági zárak és rácsok mellett az is a kártérítés feltétele lehet például, hogy bizonyos időszakra szóló távozáskor a központi vízcsap legyen elzárva, a villanyóra legyen lekapcsolva. A nyaralóban tartott műtárgyakat, ékszereket pedig kiegészítő biztosítás keretében sem vonják be a fedezetbe a biztosítók.”

A nyaralókra általában jóval drágábban köthető biztosítás, mint egy hasonló, ám lakott ingatlanra. Ezért vannak olyanok, akik állandó lakosként jelentik be valamelyik családtagot, így kötve olcsóbb biztosítást. Ez azonban nem jó ötlet. Az állandó lakottság ugyanis könnyen ellenőrizhető például a közműszámlák alapján. Ha pedig a kár vizsgálata során bebizonyosodik, hogy a biztosított lakóház valójában nyaraló, a biztosító jogosan visszatarthatja akár a teljes kártérítési összeget is.

„Ha jelenleg még nincs nyaralóbiztosításunk, akkor arról időben, lehetőleg hetekkel a téliesítés előtt gondoskodjunk – javasolja Papp Lajos. – A kiválasztott biztosítónak ugyanis ebben az esetben is a szokásos 15 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy döntsön, ajánlatunk alapján valóban megköti-e velünk a szerződést, ezért biztos kockázatviselést csak ezen időszak letelte után várhatunk.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére