Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Április 06. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Két év múlva megszűnhet a roaming az EU-ban

Két év múlva megszűnhet a roaming az EU-ban

Az internethez hozzáférést nyújtó szolgáltatók gazdasági vagy egyéb okból nem akadályozhatnak vagy lassíthatnak le egyes szolgáltatásokat: így fogalmaz a távközlési jogszabálycsomag csütörtökön a Parlamentben elfogadott legfrissebb változata. A képviselők az Unión belül fizetendő barangolási díjak 2015. december 15-től kezdődő betiltása mellett foglaltak állást.

A Pilar del Castillo Vera spanyol néppárti képviselő által jegyzett jelentést 534 szavazattal, 25 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett fogadták el.

Egyenlő internet-hozzáférés a szolgáltatók számára

A képviselők egyértelmű szabályokkal akarják megakadályozni, hogy az internethez hozzáférést nyújtó szolgáltatók bizonyos szolgáltatásokat mások ellenében népszerűsítsenek. Az EU távközlési szabályzó hatósága, a BEREC 2012-es jelentése szerint több internetszolgáltató megakadályozta vagy lassította a Skype internettelefon-szolgáltatás működését.

Az internet-hozzáférést biztosító cégek továbbra is kínálhatnak magasabb minőséget képviselő, speciális szolgáltatásokat, például az igény szerint használható videoszolgáltatást (video on demand), vagy az elsősorban vállalatok által használt, nagy adatmennyiség tárolására alkalmas felhőalkalmazásokat. Azonban e szolgáltatások nem érinthetik hátrányosan a másoknak kínált internet-hozzáférési szolgáltatás elérhetőségét vagy minőségét.

A képviselők lerövidítették azoknak a kivételes eseteknek a listáját, amelyek fennállásakor a Bizottság szerint blokkolható vagy lassítható az internet adatforgalma. A képviselők úgy vélik, hogy az internet működését csak bírósági határozat végrehajtása esetén, a hálózat biztonságának fenntartása érdekében, vagy átmeneti hálózati túlterheltség megelőzése céljából lehet akadályozni. Ha ilyen „forgalomszabályozási intézkedésekre' kerül sor, azoknak „átláthatóknak, megkülönböztetéstől menteseknek, arányosaknak' kell lenniük, és „a szükségesnél hosszabb ideig nem tarthatók fenn'.

A képviselők leszögezték, hogy az internet-hozzáférést biztosító vállalatoknak a „netsemlegesség' elvét kell követniük. Ez azt jelenti, hogy az interneten zajló forgalmat a feladótól, a címzettől, az adattípustól, a tartalomtól, a résztvevő készülékektől, a szolgáltatástól vagy alkalmazástól függetlenül bármilyen megkülönböztetés, korlátozás és beleavatkozás nélkül, egyenlő módon kell kezelniük.

2015-ben szűnjenek meg a barangolási díjak

A képviselők a jogszabálytervezet módosításával az Unión belüli barangolási díjak (a külföldről történő mobiltelefonálásért, üzenetküldésért és adatforgalomért felszámított extra díj) 2015-ös megszüntetését kérik. A barangolási szolgáltatások „visszaélésszerű használata' esetén kivételesen kivethető bizonyos, korlátozott mértékű használati díj, fogalmaztak a képviselők.

A következő lépések

Az Európai Parlament a jogszabálytervezetről első olvasatban megfogalmazott véleményét fogadta el annak érdekében, hogy az eddig elvégzett munkát összegzett formában nyújthassa át a következő Parlament számára. A májusban megválasztott képviselők így építhetnek a jelenlegi ciklus eredményeire.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).