Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Április 24. 12:29, csütörtök | Kék hírek
Forrás: MTI

Képlopás - Antal Péter: a két eltűnt kép együttes értéke több mint 100 millió forint

Képlopás - Antal Péter: a két eltűnt kép együttes értéke több mint 100 millió forint

Eltűnt két nagyértékű kép a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ raktárából - erősítette meg a nol.hu információját Antal Péter, az alkotások tulajdonosa csütörtökön az MTI-nek.

A két eltűnt kép egyike Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című alkotása, a másik Nemes Lampérth József Táj című tusrajza - mondta a tulajdonos.
A két kép része annak a 400-500 közötti, az Antal-Lusztig gyűjtemény részét képező alkotásnak, amit 8 évvel ezelőtt, 10 éves tartós letétbe adott át Debrecen önkormányzatának a tulajdonos. Az akkor 3,4 milliárd forint értéket képviselő műalkotások bemutatásával nyílhatott meg a MODEM Debrecenben - emlékeztetett Antal Péter.
A most eltűnt két kiemelkedő alkotás akkori együttes értéke meghaladta a 100 millió forintot, de miután mind Csontváry Kosztka Tivadarnak, mind Nemes Lampérth Józsefnek nagyon kicsi a hátrahagyott életműve, értékük már jelentősen növekedhetett - jelezte a tulajdonos.
Antal Péter az MTI érdeklődésére elmondta: két hete értesítették a MODEM-ből, hogy leltároztak, és két kép hiányzik a gyűjteményből. Miután a raktárak újraellenőrzése során sem került elő a két alkotás, belső vizsgálatot rendelt el a MODEM igazgatója, de így sem bukkantak az alkotások nyomára.
Antal Péter tudomása szerint a MODEM igazgatója ezt követően, múlt pénteken büntetőfeljelentést tett az ügyben.
Dobó Dénes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI érdeklődésére megerősítette: a főkapitányság az ügyben nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen, lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.
A nyomozás érdekeire való tekintettel a rendőrségi szóvivő további részletet nem közölt az ügyről.
Az MTI tudósítója csütörtökön sem Kukla Krisztiánt, a MODEM igazgatóját, sem a művészeti központ sajtóreferensét mobiltelefonon nem tudta elérni.

Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című festményéről készült reprodukció bekeretezve az alkotás adataival a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban 2014. április 24-én. A kép eredetijét és Nemes Lampérth József Táj című tusrajzát ellopták a MODEM raktárából. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.