Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Január 22. 13:19, csütörtök | Bulvár
Forrás: MTI

Inka császárnak öltözött beiktatási ünnepségének első eseményén a bolíviai elnök

Inka császárnak öltözött beiktatási ünnepségének első eseményén a bolíviai elnök

Inka császárnak öltözött első, nem hivatalos beiktatási ceremóniáján Evo Morales bolíviai elnök.

Morales, aki hivatalosan csütörtökön kezdi meg harmadik elnöki ciklusát, az inka napistent ábrázoló, vikunyagyapjúból készült aranyozott tunikát viselt a szerdai indián rituálén.
A ceremóniát a La Paztól mintegy 70 kilométerre fekvő Tiahuanaco városában rendezték meg, amelynek területén ősi hatalmi központ működött az Inka Birodalom előtti időkben - adta hírül a BBC News.
Morales első és második elnöki megbízatását is ugyanitt, hasonló, szimbolikusnak szánt ünnepséggel kezdte, hogy jelezze, az Andokban élő indián népek elnökének tekinti magát. "Ma megerősítjük identitásunkat és demokratikus, illetve kulturális forradalmunkat" - mondta az elnök a ceremónián, amelyen ajmara indián papok is részt vettek.
A csütörtöki hivatalos beiktatásra számos államfőt várnak Dél-Amerikából.
Morales 2006 óta tölti be tisztségét, ő a dél-amerikai ország első indián származású elnöke. A politikus rendkívül nagy népszerűségnek örvend az ország lakosságának majdnem kétharmadát alkotó őslakosok körében, ám kritikusai önkényeskedéssel és pazarlással vádolják.
Harmadik elnöki ciklusának lejártával, Morales lesz az ország leghosszabb ideig hatalmon lévő vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára