Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Február 20. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Így szabályoznák a taxikat országszerte

Így szabályoznák a taxikat országszerte

Nemsokára a kormány előtt lehet az országos taxirendelet. Egységes szín és hétéves felső korhatár nem lesz az autóknak, de így is több újdonságra készülhetnek a taxisok. A kormány megpróbálná ellehetetleníteni az Ubert is a rendelettel - számol be a Világgazdaság.

Hamarosan a kormány elé kerülhet az egész országra érvényes, a taxis tevékenységet szabályozó rendelet, amely sok újdonságot tartalmaz - írta a Népszabadság. A lap szerint az biztosnak látszik, hogy nem lesz egységes tarifa és szín a taxik számára.

Tavaly ősszel olyan változatról is szó volt, amely előírta volna, hogy taxizni legfeljebb hétéves autóval lehet. A kritériumon végül lazítottak, és ismereteink szerint már a fővárosihoz hasonló, tízéves korlátozás szerepel a dokumentumban.

A szállítható utasok számát maximálnák. A sofőrt leszámítva hat személyt lehetne egyszerre szállítani. Ez olyan „kisbuszok” számára jelentené a véget, ahol ennél többen is elférnek, mégis B kategóriás jogosítvánnyal lehet hajtani azokat. Sokkal szélesebb kört érint, hogy az új rendelet a motorok minimális környezetvédelmi besorolását is meghatározza. E szerint a hatálybalépés után csak Euro4-es vagy annál korszerűbb motorral szerelt autókkal lehet majd taxizni.

'Az elmúlt időszakban több olyan jogszabályi változás történt, ami jelentős plusz kiadást jelent a taxisoknak. Az autók kötelező sárgára fényezése mellett a nyár elejétől például nem állíthatnak forgalomba 10 évnél idősebb gépjárművek, azaz aki fiatalabb gépkocsit szeretne vásárolni, vagy hitelt kénytelen felvenni vagy saját megtakarításaiból kell finanszíroznia a vásárlást” – mondta nemrég a lapnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Az új rendeletben a Népszabadság szerint a fuvarszervezők számára is szerepelnek előírások. A legutolsó változat szerint számukra a tevékenységet engedélykötelessé fogják tenni. Ez az okostelefonokon élő taxis alkalmazás, a gyorsan teret hódító Uber számára létkérdés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott