Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. November 25. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Idén is lesz Mikulás Fesztivál

Idén is lesz Mikulás Fesztivál

Az Országos Mikulás Fesztivált idén is a Fejér megyei Nagykarácsonyban, Mikulásfalván tartják meg november 21-étől. A 19. alkalommal megrendezett fesztivál számos „mesés” érdekességet tartogat a látogatóknak: fellép az Alma zenekar, az Eszter-lánc Mesezenekar, ízelítőt kapunk a Magyar Színház Almaszósz című darabjából, a Kaláka-szerzeményekből és a Mono Manó Zenekar kedves ünnepi dalaiból is.

Idén november 21-én indul a 19. Országos Mikulás Fesztivál a Fejér megyei Nagykarácsonyban, Mikulásfalván és december 21-ig tart. A „mesés” fesztivál számos érdekességgel vár mindenkit, fellép többek között az ALMA zenekar, az Eszter-lánc Mesezenekar, ízelítőt kapunk a Magyar Színház ALMASZÓSZ című darabjából, a Kaláka-szerzeményekből és a Mono Manó Zenekar kedves ünnepi dalaiból is, de a főszereplő mindig a jóságos Mikulás marad. A fesztivál első vendégei a „Füstmentes óvoda” programban nyertes óvodákból érkeznek a helyszínre – ők bebocsátást nyernek a Mikulásházba, találkoznak a Mikulással, ellátogatnak a Mesekuckóba, a Diafilm Pajtába, a Falusi Élet Kertjébe és a Játszóházba is.

A legnagyobb öröm mindenki számára a Mikulással való személyes találkozás, a kedves szavak és az ajándék, amelyet minden gyermek kap, jók és jobbak egyaránt. A Nagykarácsonyban található mesebirodalom varázslatos hely, amely Kicsiket és Nagyokat egyaránt a Mikulás legendás és csodálatos világába repít. Az érdeklődők bebocsátást nyerhetnek a Mikulásház dolgozószobájába, ahol a Nagyszakállú minden kívánságot meghallgat és beszélget a gyerekekkel, illetve a gyermeklelkű felnőttekkel. Az ajándékcsomagokba a gyermekek kedvenc Haribo gumicukorkája és más finomságok is kerülnek.

A látogatók az udvaron találkozhatnak a Mini állatkert lakóival, illetve az Ajándékládikákban más gyerekek által elrejtett játékokra bukkanhatnak, a Jóság Kútja pedig azokat várja, akiknek vannak eltitkolt csínytevéseik. A Játszóházban kézműves foglalkozások és népi játékok segítenek az ünnepi hangulatra való készülődésben. Az adventi hétvégéken vásár, színpadi programok, koncertek és bábjátékok színesítik a programot. A Diafilm Pajtában kedvenc meséiket – Öreg néne őzikéje, Hüvelyk Matyi vagy épp Holle anyó – nézhetik meg a gyerekek szalmabálán ücsörögve, diafilm kockákon.

A pajta mellett elhelyezkedő Móra Mesesarokban vidám, színes gyermekbútorok között találkozhatnak kedvenc mesehőseikkel, Kisvakonddal, Siccel, a csintalan macskával, a meseolvasást, akár bábozás vagy rögtönzött meseelőadás is követheti. A Kiadó jóvoltából több kedvelt meseíró is ellátogat Mikulásfalvára. Vendégeink december 6-án Vig Balázs Puszirablók című előadását, míg december 7-én a Papírszínház programját élvezhetik.

Az utóbbi két program fő célja, hogy egy kicsit megállítsuk az idő kerekét, a mai gyerekek digitalizációtól monotonná vált gondolkodását, oly módon, hogy aktív részvételükkel – a könyv és a diafilm segítségével – visszacsempésszük életükbe az olvasás, a felolvasás, a filmbefűzés élményét.

Falusi Élet Kertje – Mesterségek Utcája, mézeskalács-kiállítás és állatsimogató

A Mikulásházon keresztülhaladva közelíthető meg a Falusi Élet Kertje, ahol a vidéki élet hétköznapjaiból, hagyományaiból és ízeiből kaphatnak kóstolót a vendégek. Mini kiállítással, egy tisztaszobával és egy teremben a nagykarácsonyi kézművesek munkáival találkozhatunk. Bekukkanthatunk a kovács- és a mézeskalács-műhelybe, ahol a sütés, a díszítés mesterségének csínját-bínját is elsajátíthatják az érdeklődők, a mézeskalács-kóstolóról nem is beszélve.
Kézműves bolt, Kemencés Kuckó, állatsimogató, kültéri játékok, Karácsonyfavásár és még a végére sem értünk a Falusi Élet Kertje által kínált lehetőségeknek.

A Játszóházban egészen karácsonyig látható lesz a szarvasi Mini Magyarország makettpark egyik legnépszerűbb épülete, a kecskeméti Cifrapalota kicsinyített mása. A látogatók a hét minden napján animátorok vezetésével ismerhetik meg közelebbről a Cifrapalotát. Az ország egyetlen interaktív makettparkja nyereményekkel, játékokkal, ajándékokkal, izgalmas és tanulságos gyerekprogramokkal várja Mikulásfalva látogatóit.

A Nagykarácsonyba látogatók az első adventi vasárnaptól a postán különleges Karácsonyi Posta jelzéssel és a Magyar Posta Zrt. ünnepi hangulatú bélyegeivel adhatják fel leveleiket, jókívánságaikat szeretteiknek, és feltehetik díszeiket a Megyék Karácsonyfájára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.