Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Július 04. 13:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Hőség - a jövő hét elején áramfogyasztási csúcs várható

Hőség - a jövő hét elején áramfogyasztási csúcs várható

A kánikula miatt a jövő hét elejére várja a Mavir a magyar villamosenergia-rendszer csúcsterhelését - írta a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

Hozzátették, hogy a hétvégéken kevésbé jellemző a légkondicionáló berendezések fokozott igénybevétele.

A társaság kifejtette, hogy általában a nyár legmagasabb rendszerterhelési értéke június második felében, vagy július elején tapasztalható. Később ugyan a hőmérséklet még emelkedhet, de a szabadságolások miatt a jelentősebb fogyasztással rendelkező felhasználók - például az irodaházak és az üzemek - már csökkentett üzemmódban működnek, így a fogyasztás kevésbé terheli meg a villamosenergia-rendszert.

A Mavir szerint az áramfogyasztási csúcsok nagysága jelentős mértékben időjárásfüggő, eseti kiugrás gyakorlatilag bármikor bekövetkezhet. A társaság szakemberei által évtizedek óta gyűjtött adatokból megállapítható, hogy az elmúlt években a nyári és a téli csúcsterhelés egyre inkább megközelíti egymást, eddig azonban a nyári csúcsérték még soha nem haladta meg a télit.

A Mavir tapasztalata szerint azt követően, hogy a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 Celsius-fokot, minden további egy fok emelkedés plusz 90-100 megawattal terheli az ország villamosenergia-rendszerét. Az egy nap alatt elfogyasztott villamos energia mennyisége 1500-2000 megawattórával nő fokonként. A pontos mérték függ a kánikula tartósságától is, vagyis attól, hogy mennyire forrósodnak át az épületek falai.

A tavaly nyári csúcsterhelés 6050 megawatt volt július 21-én, 26,6 Celsius fokos napi átlaghőmérséklet mellett. Az eddig mért legmagasabb nyári csúcsterhelés a 2007-ben regisztrált 6320 megawatt volt. Egy nyári munkanapon átlagosan mintegy 110-115 gigawattóra az ország villamosenergia-fogyasztása.

Az országos tiszti főorvos szombattól szerda éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendelte el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni