Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Október 01. 13:03, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Hende Csaba belső vizsgálatot rendelt el egy a sajtóban megjelent nem nyilvános levél miatt

Hende Csaba belső vizsgálatot rendelt el egy a sajtóban megjelent nem nyilvános levél miatt

Hende Csaba honvédelmi miniszter belső vizsgálatot rendelt el egy a sajtóhoz került nem nyilvános levél ügyében - derül ki a tárcavezető szerdán, a parlament honlapján közzétett válaszából.

Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő fordult írásbeli kérdéssel a miniszterhez annak kapcsán, hogy szeptember 11-én a valasz.hu internetes oldalon "Kacsa a Hende Csaba menesztéséről szóló hír" címmel megjelent cikk részletesen ismertetette Hende Csaba, egy áprilisban Kocsis Máténak írt levelét, amelyben a Honvédelmi Minisztérium három Mi-8-as típusú helikopter beszerzéséről tájékoztatta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottság akkori elnökét.
A szocialista képviselő kiemelte: a levélben a helikopterekről olyan információk is olvashatók - mint például: "gyakorlati élettartamának közel felével még rendelkező", "8 év/2000 repült óra javításközi üzemidővel is rendelkeznek" - , amelyekről neki korábban, országgyűlési képviselőként feltett írásbeli kérdésére a miniszter nem adott tájékoztatást. Mint Demeter Márta felidézte, Hende Csaba akkori válaszában annyit közölt: a beszerzett helikopterek engedélyezett üzemideje jelentős tartalékokkal bír. Pontosabb adatokat azonban nem osztott meg a képviselővel, mivel azok nem nyilvános információnak minősülnek.
Demeter Márta hozzátette: a portálon megjelent levélen is szerepel a "nem nyilvános" megjelölés. A cikk szerzője ezt a levelet úgy ismertette, mint "amelyet ma reggel fújt be a szél a postaládánkba". Demeter Márta ezért azt kérdezte Hende Csabától, hogy "miként fújhatta be a szél bármelyik postaládába" a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökének írt levelét. A szocialista képviselő felvetette továbbá: a miniszter álláspontja szerint a levél nyilvánosságra hozásával a valasz.hu sértett-e honvédelmi, illetve nemzetbiztonsági érdekeket, s ha igen, milyen intézkedéseket tesz ez ügyben.
A honvédelmi miniszter Demeter Márta írásbeli kérdésére egy mondatban annyit válaszolt, hogy a kérdésében foglaltakkal kapcsolatosan belső vizsgálatot rendelt el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.