Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Április 24. 15:14, csütörtök | Belföld
Forrás: omegahirek.hu

Hagyományok, magyar értékek és hungarikumok Veszprém megyében

Hagyományok, magyar értékek és hungarikumok Veszprém megyében

A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány gondozásában megjelent a Veszprém megyei hungarikum mozgalom negyedik kötete: Hagyományok, magyar értékek és hungarikumok Veszprém megyében címmel. A könyv, a hungarikumok gyűjteményébe került értékekről, a Veszprém megyei értéktárba került kincseinkről és gyűjtés missziójáról mesél.

Négy évvel ezelőtt, a nemzeti értékekről és azok védelméről szóló törvény előkészítése során született meg dr. Horváth Zsolt kuratóriumi elnök irányításával az első kiadvány. Egy olyan átfogó leltár, amely megmutatta, milyen természeti, épített vagy épp kulturális, szellemi értékek vannak a megyében, amelyekre büszkék vagyunk, melyek majd egykor helyet kaphatnak az értékek piramisában. Később két tematikus kötetben, előbb a megye lovas értékeit és hagyományait, majd gasztronómiai egyediségeinket sorakoztatták fel a könyvek alkotói. A legújabb kiadvány, bár az első kötet újbóli kiadásának indult, teljesen új formát és új tartalmat kapott. Végigkövetve a hungarikum mozgalom eseményeit, az értékőrök munkáját, az értéktárak megalakulását, már azt mutatja be, meddig jutottunk a munkával, milyen értékeink került eddig a kirakatba.

Míg az első, 2010-es Veszprém megyei hungarikum kötet címlapja még a Herendi Porcelánmanufaktúra balatonfüredi tradicionális motívumát ábrázolta, az új könyv borítóján Meixner Etelka modern kompozíciója látható, mintegy keretbe foglalva értékeink gyűjteményét. Központjában a frankfurti világkiállításra készült modern, alapjaiban új formatervezés a manufaktúra termékfejlesztési hitvallását is tükrözi.

Simon Attila vezérigazgató szerint - a hagyományokat szem előtt tartva - mindig a kézműves porcelánkészítés módját kell választani, stílusteremtésben pedig célszerű mások előtt járni, és meglepni a világot. Erről árulkodik a manufaktúra tervezőjének könyvborítóra álmodott mesterműve is. Simon Attila a porcelánmanufaktúra hungarikum mozgalomban betöltött szerepéről portálunknak elmondta; a manufaktúra nem csak egy cégbíróságon bejegyzett gazdasági társaság, hanem kulturális közösség is, melynek missziója a magyarországi értékek ápolása, megőrzése és átörökítése.

A Herendi Porcelán, 2013 márciusától, hivatalosan is hungarikum. „Ahhoz, hogy egy szellemi termék, egy alkotás hungarikum legyen, hosszú útnak kell eltelnie. 1826-tól számítjuk azt a felkészülési folyamatot, melynek eredményeképp a Herendi porcelán hungarikummá nőtte ki magát.” – emlékeztetett Simon Attila. Mindehhez kellettek a 19. századi világkiállítási sikerek, a minőség iránti elkötelezettség, a folyamatos termékfejlesztés és az innovatív gondolkodás. A vezérigazgató szerint, az igazi hungarikumot a világ mind a négy égtáján be tudják azonosítani. Nincs olyan kontinens, ahol a Herend szó hallatán, ne jutna az emberek eszébe Magyarország. Mindez megtiszteltetés az alkotónak, és az alkotásnak is. A Herendi Manufaktúra, kulturális közösségként, kiállításokkal próbálja szétszórni a világban a herendi értékeket, és a jövőben is örömmel kínálja fel partnerségét az országos hungarikum mozgalomnak. „Bízom benne, hogy a jövőben is lesznek olyan alkalmak, amikor a partneri együttműködés értéket jelentő sarokköveit közösen tudjuk bemutatni.” –hangsúlyozta a könyvbemutatón a Herendi porcelánmanufaktúra vezérigazgatója.

Dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta; 2010-ben, a támogatóknak köszönhetően, létrejött az első hungarikum könyv, azzal a céllal, hogy még a hungarikum törvény megszületése előtt megmutathassák elképzeléseiket, minek kellene szerepelnie Veszprém megye értéktárában. Ennek megfelelően, többek között; épített örökség és gasztronómia is szerepet kaptak az oldalakon. Emellett híres emberekről, irodalmi szépségekről is olvashat az érdeklődő. A könyv átütő sikert aratott, megjelenése óta ugyanis egyre több megye és közösség gondolja azt, hogy összegzett értékeit egy kiadványban mutatja be a közönségnek.

A hungarikum mozgalom, lovas hagyományokról szóló, első tematikus kiadványát 2011 végén adta ki, melyben Veszprém megye híres lovait és lovasait gyűjtöttek össze.

A mozgalom kiadványsorozata 2013-ban egy színes, gasztronómiai kötettel, receptes könyvvel bővült: Ízek, illatok, receptek: A Vidék éléskamrája címmel. Arra kérték a megye településeit, civil közösségeket, hogy küldjék el rájuk jellemző egyedi receptjeiket. Ennek eredményeként, a kötet 222 étel elkészítését foglalja össze.

A legújabb kiadvány, az első kötet nagytestvéreként, több száz oldalon keresztül mesél a Pannon-tájegység nyújtotta kulturális értékekről, de iparművészeti kincsek és népi hagyományok mellett szellemi értékeket is felsorakoztat. Fenyvesi Ottó, a kötet szerkesztője, az irodalomról sem feledkezett meg. Színvonalas írásaiban említést tesz - többek között - Jókai Mórról, Ányos Pálról és Hamvas Béláról. Zseniális mesteremberek mellett a népművészet is helyet kapott a színes képekkel tűzdelt könyvben. A két legnagyobb fejezet, finom aprólékossággal kidolgozott anyag a Veszprém megyében gyökeret eresztett német kultúráról, valamint a Balaton-felvidék régi pincéiről.

A könyv kereskedelmi forgalomban nem kapható. Közvetlenül a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítványtól, illetve az Omega Hírek (www.omegahirek.hu Értéktár) oldalán a korábbi kiadványokkal együtt is megrendelhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.