Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Augusztus 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felújítják a dél-balatoni vasútvonalat

Felújítják a dél-balatoni vasútvonalat

A dél-balatoni vasútvonal régóta esedékessé vált felújítása, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában a nyáron, előkészítési munkákkal megkezdődött. Szeptember elsejével újabb fázisba érkezett a fejlesztés, amely már a vonattal utazókat is érinti.

A Lepsény és Szántód-Kőröshegy közötti pályaszakasz rekonstrukciós munkálatai miatt módosul a vonatközlekedés, továbbá Siófok és Balatonszemes között az utasoknak vonatpótló autóbuszokkal kell utazniuk. A vágányzári menetrend továbbra is biztosítja az érintett szakasz valamennyi településének vonattal, vagy vonatpótló autóbusszal történő utas-kiszolgálását.

Augusztus 31-vel véget ér a Balatonnál a nyári utazási főszezon, ezért nem véletlen a dél-balatoni vonal vasúti menetrendjét is érintő építési fázisának szeptember elsejei kezdete. A vasúttársaság a NIF Zrt.-vel arra törekedett, hogy a legkisebb zavartatással járjanak az átépítés munkálatai. A nyári csúcsidőszakban hétvégenként 57 közvetlen járat, a téli menetrendben ennél kevesebb, 24 közvetlen vonatjárat közlekedik Budapest és a Balaton déli partja között. Csökken az utazók száma, a csoportok is ritkábban kelnek útra egy-egy kirándulás alkalmával.

A beruházást irányító Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megkezdheti a vasútvonal megújítását szolgáló munkálatokat, a vágányzári menetrend alapján a megfelelő közszolgáltatást pedig a vasúttársaság biztosítani tudja. Minden fejlesztés, átmeneti korlátozásokkal, esetenként kényelmetlenségekkel jár, de a vasúttársaság igyekezett úgy megszervezni a vonat és a vonatpótló buszok menetrendjét, hogy az eljutások és a csatlakozások így is biztosítva legyenek. A 30-as számú vonalon a felújítási munkálatok 2014. szeptember 1-től 2015. június 13-ig, a jövő évi nyári forgalom kezdetéig tartanak, eltérő pályaszakaszokon.

A mostani felújítási fázisban – szeptember elsejétől a december 13-ai menetrendváltozásig – a 30-as számú Budapest – Székesfehérvár – Siófok – Nagykanizsa – Gyékényes vasútvonalon módosított menetrend lép életbe. Siófok és Balatonszemes, illetve Balatonszemes és Siófok között valamennyi személyszállító vonat helyett vonatpótló autóbuszokat állít be a MÁV-START az utasok elszállítása céljából, melyekkel minden állomás és megállóhely az adott vonat megállási rendjének megfelelően kiszolgálásra kerül.

A menetidő természetesen megnövekszik az átszállási időkkel és az autóbuszok hosszabb menetidejével. Emiatt a vasútvonalon közlekedő ütemes gyorsvonatok Budapest-Déli pályaudvarról 25 perccel korábban indulnak, illetve visszaútban Budapestre 25 perccel később érkeznek meg. Nagykanizsától Balatonszemesig illetve Balatonszemestől Nagykanizsáig a vonatok menetrendje megközelítőleg megegyezik a korábban megszokott alapmenetrenddel.

A többi vonat menetrendje is változik kisebb-nagyobb mértékben az egyvágányú pálya adottságaiból fakadóan.

A 30-as számú Budapest – Székesfehérvár – Siófok – Nagykanizsa – Gyékényes vasútvonal vágányzári menetrendjei a vasúttársaság honlapján az alábbi linken érhetőek el: http://www.mav-start.hu/vaganyzar/vaganyzar.php, az ELVIRA menetrendi keresőben is megtalálhatóak a változások, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat is az utasok rendelkezésére áll a 06 40 49 49 49-es telefonszámon.

Ezen kívül az állomások pénztáraiban is kérhetőek információk, a személyes ügyfélszolgálatokon, valamint az állomásokon elhelyezett hirdetmények is jelzik a módosításokat. A vágányzári hirdetmények, tájékoztatók, szórólapok a jelenlegi menetrendi időszakra készültek, a következő menetrendi időszakra vonatkozó hirdetményeket november végén, a jövő évi vágányzári időpontok és viszonylatok pontosítása után hozza az utazóközönség tudomására a MÁV-START Zrt.

A projekt nettó 29,99 milliárd forint értékben az Új Széchenyi Terv keretében a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg, a Kohéziós Alap (KA) társfinanszírozásával.

A vágányzár tervezett időtartama:

Siófok - Szántód-Kőröshegy 2014.09.01-től 2015.06.13-ig,
Lepsény - Siófok 2015.03.02-től 2015.06.13-ig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.