Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Július 17. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Európában egyedülálló kiállítás nyílt Sárospatakon

Európában egyedülálló kiállítás nyílt Sárospatakon

Átadta a Magyar Nemzeti Múzeum a sárospataki vár kertjében I. Rákóczi György feltárt ágyúöntő műhelyét, Sárazsadányban pedig új néprajzi kiállítóhelyet nyitottak, melyet a sárospataki vártól akár hajóval, a Bodrogon is meg lehet közelíteni. A kiállítások a nagyközönség számára augusztus elsejétől látogathatók.

A rendezvényen Balog Zoltán miniszter méltatta Sárospatak kulturális jelentőségét, mint a Bodrog parti Athén”, azaz Magyarország kultúrájának egyik kiemelkedően fontos építőkövét. „A kultúra sokszor erősebb, mint a bástya, amit meg kell védeni, amikor a bástya elesik, az ikes igék, akkor is megmaradnak” - mondta a miniszter a kultúra időtállóságára utalva.

„Sárospatak, mint történelmi hely őrzi a történelmi harcok és viszályok emlékeit, ezért kellett ágyúöntő műhely. Viharos században épült I. Rákóczi György ágyúöntő műhelye, amikor a magyarság 3 részre szakadt, a szellemi erő és a kultúra ereje akkor úgy tűnt kevés a győzelemhez, így akkor szükség volt az ágyú szavára is. A 21. században harcainkat újra meg kell vívjuk, a tudománnyal a kultúrával és amit gyakran elfelejtünk: a gazdasággal” - tette hozzá a miniszter.

Véleménye szerint a sárazsadányi kiállítás tökéletesen kiegészíti a sárospatakit, hiszen Sárospatakról mindenkinek a nagy emberek jutnak eszükbe- Rákócziak, Lórántffyak, Comenius és más hírességek, várurak-míg Sárazsadányról ami eszünkbe kell, hogy jusson a magyar földműves népnek az alkotó ereje.

Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy a Nemzeti Múzeum nem csak egy épület a fővárosban, hiszen a MNM a születését annak köszönheti, hogy minden kisközösség egy konkrét helyen hoz létre valamit, ami az egész nemzet számára fontos, és annak értékeit életét, történelmét szimbolizálja. Örömét fejezte, hogy ki, hogy a MNM vidéki filiáléi által olyan helyszíneket fog össze, amelyek képesek arra, hogy nemcsak a helyi közösség, hanem az egész magyar nemzet kultúráját képviseljék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.