Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Április 08. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Emelnék a polgármesteri fizetéseket

Emelnék a polgármesteri fizetéseket

elentősen emelkedhetne az 1500 lakosnál kisebb és az 5-10 ezer fő közötti települések polgármestereinek fizetése egy törvénymódosító indítványnak köszönhetően. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint a javaslat létező problémát orvosolna, de rosszul.

Átszabná a kistelepülések polgármestereinek bérezési rendszerét egy fideszes módosító indítvány: Boldog István nemrég beadott javaslata szerint az 500 fő alatti települések vezetői a helyettes államtitkárok alapilletményének nem a 20, hanem a 30 százalékát kapnák, 501 és 1500 lakos között pedig 40-ről 50 százalékra emelkedne a bér. A tízezer fő alatti települések esetében megkülönböztetnék az 1501 és 5000 lakosú, valamint az efölötti kategóriát – utóbbiban 5 százalék emelést javasolva.

A kormánytisztviselőkről szóló törvény szerint január elseje óta a helyettes államtitkárok havi 748 ezer forintot vihetnek haza, így a módosító értelmében az 500 fő alatti települések polgármesterei a jelenlegi 150 ezer forint körüli összeg helyett 224 ezer forintot kapnának havonta, 501 és 1500 lakos között pedig 300 ezer helyett 374 ezer forint járna a vezetőknek. Az 1501 és 5000 fő közötti településeken az eddigiekhez hasonlóan 448 ezer forintot keresnének a polgármesterek, az efölötti lélekszámtól 10 ezer lakosig viszont 38 ezer forinttal több pénz, azaz 486 ezer forint illetné meg az önkormányzat első emberét.

Az indoklás szerint a módosításra azért volna szükség, mert miközben az 1500 fő alatti települések vezetői sok helyütt a hivatali munka mellett pályázatírással, a közmunka megszervezésével, a közfoglalkoztatás irányításával is foglalkoznak, és nem ritkán például polgárőrként is tevékenykednek, jóval kevesebb pénzre jogosultak, mint a nagyobb települések vezetői. Lényegében 24 órás szolgálatot látnak el, és a korábbi szabályozáshoz képest méltánytalanul kerültek hátrányosabb helyzetbe.

Boldog István arra is felhívja a figyelmet: jelenleg egy 9000 fős járási székhely vezetője ugyanannyi illetményt kap, mint egy 1600 lakosú kistelepülésé, holott kettejük munkája teljesen eltérő. Míg előbbi gyakorlatilag ugyanazokat a feladatokat látja el, mint egy 20 ezres lakosú város polgármestere, utóbbi munkája szinte semmiben sem különbözik egy 1400 fős település vezetőjétől. Ezért célszerű volna a jelenleg 1501 és tízezer fő közötti településkategóriát két csoportra bontani. Ötezer lakosig a polgármesteri illetmény nem változna, 5000 fő fölött azonban 5 százalékkal emelkedne.

A javaslat szerint mintegy 2,5 milliárd forint éves költséggel járna, és a mintegy 3200 önkormányzatból 2266 polgármestert érintene kedvezőbben. A legjobban a legkisebb települések vezetői járnának, ahol a javaslat 50 százalékos béremelésnek felelne meg, míg 25 százalékos növekedést éreznének az 1500-5000 fős települések irányítói.

Ez a javaslat szerint azért lenne fontos, mert a főpolgármestert, a fővárosi kerületi önkormányzatok vezetőit, illetve a megyei jogú városok polgármestereit kivéve az önkormányzati törvény módosításával tavaly októberben jelentősen csökkent a polgármesterek fizetése és a költségtérítés is. Az indok az volt, hogy az állam számos feladatot átvett a helyi önkormányzatoktól.

Jelenleg több száz kistelepülési vezető gyakorlatilag közmunkásbérért dolgozik, ráadásul a polgármesteri fizetéseket a helyi bevételekből vagy a maradék állami támogatásból kell finanszírozni. Minden emelésnek örülünk, de ez a módosító indítvány nem jelent igazi megoldást a problémára – mondta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke.

Egy 500 fő alatti kistelepülésen, ahol nem vetettek ki helyi adókat, a most javasolt havi 224 ezer forint polgármesteri fizetést nyilvánvalóan csak a feladatok ellátására érkező állami támogatásból lehet finanszírozni, ami 4 millió forint. Ennek az összegnek több mint a felét elvinné a bér – tette hozzá Schmidt Jenő. Szerinte a polgármesteri bérek összegének be kellene kerülni az önkormányzatok feladatfinanszírozásába, és a települések által fenntartott intézmények számát és feladatait is figyelembe kellene venni a fizetések megállapításakor.

Az elnök úgy véli, a legjobb megoldás az eredeti – azaz a 2014-es módosítás előtti – állapot visszaállítása lenne. A TÖOSZ egyébként korábban már összeállított egy javaslatcsomagot a polgármesteri bérezéssel kapcsolatban, ami átláthatóan és a szükségleteknek megfelelően szabályozná ezt a területet.

A helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint jelenleg az 500 fő alatti települések polgármesterei a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény helyettes államtitkárokra vonatkozó alapilletményének, illetménykiegészítésének, vezetői illetménypótlékának 20 százalékára jogosultak, az 501-1500 fő lakosságszámú települések polgármesterei ugyanennek az összegnek 40 százalékára, efölött pedig a vezetők tízezer lakosig 60 százalékra. Harmincezer lakosig az államtitkári illetmény 70 százaléka, ennél nagyobb település esetén 80 százaléka jár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.