Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Július 09. 06:00, szerda | Belföld

Elmaradt gyermektartás – visszamenőleg emelhető-e? – Jogos kérdés

Elmaradt gyermektartás – visszamenőleg emelhető-e? – Jogos kérdés

Hogyan hajtható be az elmaradt gyermektartás? Illetve emelhető-e az összege visszamenőlegesen? Ezekkel a kérdésekkel kereste meg egy olvasó az onlinejogsebesz.hu szakértőit. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy a gyermekem apja nem fizette ki az utolsó két havi gyermektartási díjat, és igen nehéz helyzetet teremtett ezáltal.
Több mint tíz éve már, hogy havi tizenötezer forintot fizet nekem, aminél jóval többre tarthatnék igényt, mert a jelenlegi családját ehhez az összeghez képest sokkal jobb anyagi körülmények között tartja fent. A volt férjemnek van még két lánya és egy közösségi oldalra újabbnál újabb ruhákban teszik fel a képeket, nem egy tetoválásuk van és a nagyobbik lányt rendszeresen látom gimnáziumba járni kocsival, holott nekem gondot okoz kifizetni az áramdíjat.

Az első kérdésem az lenne, hogy miként tudom behajtatni a meg nem fizetett gyermektartást? Olvasgattam fórumokat, és ott azt tanácsolták, hogy forduljak egyből a bírósághoz. Mit ajánl?

A második kérdésem az lenne, hogy visszamenőlegesen lehet-e kérni a megemelt gyermektartás megfizetését, mert nevetséges a két család közti luxusbeli körülmények, ha igen ennek mi a menete illetve feltételei?

Köszönettel.

2014. 06. 03.
Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Amennyiben annak idején a gyermektartásdíj mértékét bíróság állapította meg, úgy a bírósághoz kell fordulnia vagy azzal, hogy a gyermektartásdíj megfizetését letiltás útján kéri, amely alapján a kötelezett munkahelye automatikusan vonja le és utalja a jogosult részére a megítélt mértékű gyermektartásdíjat, vagy – amennyiben ismeri a kötelezett bankszámlaszámát – úgy közvetlen letiltást is elrendelhet a bíróság a bankszámlára. Mindkét intézkedés nyomtatvány kitöltése útján történik, amelyet a bírósági panasznapon segítenek kitölteni.

A nem fizetett gyermektartásdíjat általában hat hónapra visszamenőleg lehet a kötelezettől igényelni, ennél régebbi időszakra csak abban az esetben, ha a jogosult bizonyítani tudja, hogy a saját érdekkörén kívül eső okból nem tudta a hátralékot a megfelelő időn belül érvényesíteni. A tartás elmulasztása egyébként bűncselekményt valósít meg, így tartós fizetés elmaradás miatt az ügyészségen lehet feljelentést tenni a kötelezett ellen, amelynek alapján ellene eljárás indul, amelynek általában eredménye a hátralék kiegyenlítése is. Előzetesen célszerű a kötelezettnek felszólító levelet írni, sok esetben ez is elegendő.

Amennyiben a kötelezett jövedelme meghaladja azt a mértéket, amelynek figyelembe vételével őt annak idején a gyermektartásdíj fizetésére kötelezték, akkor ellene a bíróságon pert lehet indítani a gyermektartásdíj mértékének felemelése érdekében. Ebben a perben azonban bizonyítani kell, hogy a jövedelme jelentősen és tartósan emelkedett s a megítélt gyermektartásdíj ennek az összegnek már nem felel meg (a bizonyításhoz néhány, közösségi fórumon megjelölt fénykép biztosan nem lesz elég). Az Ön esetében figyelembe kell venni, hogy a kötelezett jelenleg már három gyermek tartozásáról köteles gondoskodni, s miután a jövedelmének 50%-a vehető figyelembe gyermektartásdíj szempontjából, így kb. 16.6%-os mérték jut egy-egy gyermekre.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt