Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Március 25. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre népszerűbb a gyed extra

Egyre népszerűbb a gyed extra

Ötvenezren részesültek a kisgyermekes családoknak segítséget nyújtó gyed extra kedvezményeiben tavaly, közülük 30 ezren munka mellett kapják a támogatást – mondta az M1 Ma reggel című műsorában az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A 2014. január 1-jével bevezetett gyed extra három pillérre épülve javít a kisgyermekes családok helyzetén: a gyed mellett is munkát vállalhat a kisgyermekes szülő a gyermek egyéves kora után, több gyermek után is igénybe vehető egyszerre az ellátás, és a felsőoktatásban részt vevő hallgatók is részesülhetnek benne – ismertette Novák Katalin.

A gyed extrának köszönhetően tavaly közel 30 ezren tudtak munkát vállalni gyermekgondozási ellátás mellett, több mint 17 ezren vehettek igénybe több gyermek után is ellátást és csaknem 500 szülő élt a hallgatói gyed adta lehetőséggel.

Ahogy a családtámogatások többségét, a gyedet is minden esetben igényelni kell – hangsúlyozta Novák Katalin. Szólt arról is, hogy az intézkedés népszerű, ütemesen nő azok száma, akik ismerik és igénybe veszik. Példaként említette, hogy a tavalyi év elejéhez képest az év végére háromszorosára emelkedett a munka mellett gyedet kapó szülők száma.

Fontos, hogy a munkáltatókat is anyagilag ösztönözzék a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatására, ezért például a munkahelyvédelmi akció keretében bizonyos terheket átvállalnak a munkaadótól – tette hozzá Novák Katalin. A 27 százalékos szociális hozzájárulási adót így 100 ezer forintig nem kell megfizetni a kismamák után, illetve a kedvezmények körét kibővítve született döntés arról, hogy a nagycsaládos édesanyák után hosszabb ideig lehet igénybe venni ezt a támogatást, illetve nagyobb mértékben támogatják azokat a munkáltatókat, akik részmunkaidőben foglalkoztatnak kisgyermekes édesanyákat – mondta az államtitkár az M1 adásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.