Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Január 24. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Digitalizálnak és takarítanak a közmunkások

Digitalizálnak és takarítanak a közmunkások

Bár a legtöbb közmunkást az önkormányzatok foglalkoztatják, azért az állami vállalatok idén is besegítenek a statisztikák javításába. A legérdekesebb munkakörben talán az MTVA biztosít számukra elfoglaltságot, hiszen a közmédiában archívumi digitalizálóként dolgozhatnak.

„A pontos létszám 220 fő, terveink szerint folytatnánk a programot. Az elmúlt két év már bizonyította, hogy a közfoglalkoztatás kitűnően teljesít az MTVA-n belül, nem csak a munkaadó szervezetnek, de a programban résztvevő munkavállalóknak is” – közölte aVilággazdasággalaz MTVA.

Hozzátették: a program fedezetét és a felügyeletet a Belügyminisztérium adja, így a programok időtartama is a tárca döntésétől függ. A DiPro programban résztvevők 11-13 százaléka talál a program ideje alatt az elsődleges munkaerőpiacon munkát, ami szerintük lényegesen magasabb más közfoglalkoztatási programokhoz képest. Az MTVA archívumában csak a fotónegatívok állománya körülbelül 14 millióra tehető, de a 160 ezer darab filmtekercs is elfoglal 800 négyzetmétert, a jelenlegi munkatempót tartva a teljes feldolgozottság megvalósulása beletelhet körülbelül 150 évbe.

Sokkal több közmunkást foglalkoztat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 93 mérnökségén olyan nagy munkaigényű „közlekedésbiztonsági és útesztétikai feladatok” ellátására, amelyekre közfoglalkoztatás nélkül nem állt volna rendelkezésre elegendő kapacitása. Az állami közúthálózat kezelésével és fenntartásával megbízott szervezet 2014-ben éves átlagban 1560 főt alkalmazott ilyen formában. Az idén a tavalyihoz képest nagyságrendekkel nagyobb létszámmal terveznek, de a pontos számokról csak a későbbiekben tudnak információt adni.

A MÁV is részt vett a korábbi évek közfoglalkoztatási programjában, és a vasútnál 2015-ben is igényt tartanak rájuk főleg általános betanított munkás (állomási takarítási tevékenységekre), mezőgazdasági betanított munkás (zöldterület-karbantartási tevékenységekre), valamint munkavezető és adminisztrátor munkakörökben. Még nem tudni pontosan, hogy idén hány főt fognak így alkalmazni, mert a jelenlegi program február végéig tart, a következő időszak tervezése pedig még tart. A BKK és a Magyar Posta pedig azt közölte lapunkkal, hogy nem foglalkoztatnak közmunkásokat. Idén a kormány összesen 270 milliárdot biztosít közmunkára, a Közmunkás Szakszervezet pedig azonnali, legalább tízezer forintos béremelés mellett azt követeli, hogy a közmunkások a minimálbért kaphassák kézhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.