Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Január 22. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az ürge lett az év emlőse

Az ürge lett az év emlőse

Már második alkalommal hirdeti meg az „év emlőse” rendezvénysorozatot a VADONLESŐ Program. Céljuk, hogy minden évben más és más őshonos emlősállatunkra hívják fel a figyelmet - ezzel is segítve a fajok megismerését, valamint hatékonyabb védelmét. Idén az év emlőse a fokozottan védett ürge (Spermophilus citellus), természetvédelmi értéke 250 ezer forint - tette közzé a Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája.

Az ürge Európa keleti, délkeleti rövidfüvű pusztáin elterjedt kisemlős, tőlünk nyugatabbra valamint északabbra már csak töredék-, vagy mesterségesen visszatelepített állományai találhatóak. Európai szinten ránk hárul az a természetvédelmi feladat, hogy az ürgepopulációk fennmaradását hosszú távon is biztosítsuk.

Az év emlőse rendezvénysorozatunk keretében nem csupán a figyelmet szeretnénk erre a különösen értékes emlősünkre iránytani, hanem gyakorlati védelmüket szorgalmazó, elterjedésüket részletesebben felderítő programokat is indítunk országszerte. A legelők, kaszálók és füves repülőterek (mely utóbbiak gyakran jelentős ürgeállományt rejtenek) ürgebarát kezelésének elerjesztésével biztonságosabb fennmaradásukat szorgalmazzuk.

Emellett terveink között szerepel, hogy kortárs költőink felkérésével a magyar irodalom új „ürge versekkel” gazdagodjon, lesz gyerekek számára rajz- valamint glosszaíró verseny is. A tavalyihoz hasonlóan az éves programsorozatot novemberben újra egy gálaműsorral zárjuk.

Az „év emlőse az ürge” rendezvénysorozat kezdeményezője a VADONLESŐ Program, támogatói a Földművelésügyi Minisztérium, a nemzetipark-igazgatóságok, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Emlősvédelmi Szakosztálya, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére