Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2014. Szeptember 24. 06:00, szerda | Belföld

Adómentes a tanulmánytámogatási összeg?

Adómentes a tanulmánytámogatási összeg?

Tanulmányai finanszírozására alkalomszerűen támogatást kap egy fiatal egy külföldi cégtől. Kérdése, hogy ezek után az összegek után kell-e adód fizetnie. Az onlinejogsebesz.hu segít ebben.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

A fiam egyetemista, viszont az egyetem elvégzése után külföldre szeretne menni dolgozni egy nagyobb játékcéghez programozni. Azt hiszem kínai a cég. Ezzel a céggel kapcsolatban áll már pár éve. A cég vezetője időnként bizonyos összeget utal számára/150 000Ft-500000Ft-ig a tanulmányai finanszírozására, segítségként, laptopot, programot tudjon venni a saját maga fejlődésére fordítja ezt a pénzt, mondván, hogy ha majd kimegy oda dolgozni kevesebb bért kap, vagy majd visszaadja ott majd rendezik./ Ez még csak tavaly ősztől történt pár alkalommal. Erről se szerződés, semmi megállapodás nincs, és vagy a playpal számlájára kapja a pénzt, onnan utalja át ide a saját bankszámlájára, vagy western junioron keresztül kapja. Nem szeretnénk törvénytelenséget elkövetni, de fogalmunk nincs, hogy ebben az esetben kell-e fizetni ez után az összegek után adót, vagy illetéket, be kell-e jelenteni ezt valahová. Ebben kérném szépen a segítségét. Tisztelettel.

2014. 06. 28.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Ez egy fogós kérdés, ugyanis a törvényi rendelkezés a következőképpen szól:
1.§ (3) A magánszemély minden jövedelme adóköteles. Ettől eltérő szabályt, az adóból kedvezményt a kivételes célok érdekében - e törvény alapelveinek figyelembevételével - csak törvény állapíthat meg. Az adó alapja az adóköteles bevételből megállapított, e törvény rendelkezései szerinti levonásokkal csökkentett jövedelem és az adóalap-növelő tételek összege. [Szja tv]
Amennyiben ezt vesszük figyelembe, akkor kell jövedelme után adót fizetni. Ezen jövedelmet természetesen valamilyen jogviszony igazolással kell alátámasztani. Ez esetben Önöknek problémát jelenthet az, hogy milyen jogcímen szerzi gyermeke a jövedelmét, illetve ez mivel igazolható.
Azt javasolnám a támogatást nyújtót kellene megkérdezni arról, hogy amennyiben a támogatást biztosítja, azt milyen jogcímen teszi. Ugyanis általánosságban megállapítható, hogy az egyes ösztöndíjak adómentesek, így feltételezhető, hogy az a támogató országában is adómentes lehet.
Amennyiben pedig ezt támogatásként, ösztöndíjként juttatja gyermekének az összeget, lehetséges, hogy erről dokumentációt is tudnak küldeni.

A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni