Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Április 17. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A bankmentés terhe ezentúl nem az adófizetőkre hárul

A bankmentés terhe ezentúl nem az adófizetőkre hárul

A Parlament kedden jóváhagyta azt a három szabályt, amely garantálja, hogy a bajba jutott bankok megmentésének költségeit az adófizetők helyett inkább maguk a bankok állják. Két jogszabály a csődközeli helyzetbe jutott bankok átalakításáról és szanálásáról szól, a harmadik pedig garantálja, hogy bankpánik esetén a bankok, és nem az adófizetők garantálják a 100 ezer euró alatti bankbetétek biztonságát. A jogszabályok kiegészítik a már elfogadott egységes bankfelügyeleti rendszert, és nagy lépést jelentenek a bankunió felé.

A bankoknak vállalniuk kell a veszteségeket és állniuk kell a tűzoltásra használt forrásokat

A gazdasági válság idején a bankok veszteségeit az adófizetőknek kellett kifizetni, a bankok értéke pedig gyakorlatilag érintetlen maradt. A bajba jutott bankokról szóló két állásfoglalásban szereplő „bail-inˮ, azaz a hitelezői feltőkésítés ezzel szemben azt jelenti, hogy a banktulajdonosok (a részvényesek) és a bank hitelezői (elsősorban kötvénytulajdonosok) állják elsőként a bank veszteségeit. Csak ezt követően kerülhet sor külső veszteségfinanszírozásra.

A folyamat részletes leírása a háttéranyagban található.

A bankszanálással kapcsolatos két jogszabály arra kötelezi a bankokat, hogy a hitelezői feltőkésítés után a további veszteségek finanszírozására töltsenek fel tartalékalapokat. A bankunióban lépő országok (az összes eurózóna-tag és a belépni kívánó tagállamok) közösen használják a bankok által fokozatosan, nyolc év alatt létrehozott 55 milliárd eurós szanálási alapot. A bankunión kívül maradóknak tíz éven belül fel kell állítaniuk a saját, bankok finanszírozta saját alapjaikat a garantált betétek értékének egy százalékával megegyező tőkével.

Kevesebb politikai beavatkozás a bankmentés költségeinek leszorítása érdekében

A képviselők régóta amellett érveltek, hogy a bankmentésről szóló döntéseket szigorúan szakmai alapon kell meghozni. Ugyanakkor egyes tagállamok inkább a pénzügyminiszterek döntésétől tették volna függővé, hogy hogyan járjon el az EU az egységes bankszanálási mechanizmus alá eső egyes esetekben. A végül létrejött megállapodás korlátozza a szakminiszterek befolyását és így a politikai nyomásgyakorlást, és méltányosabb, gyorsabb és olcsóbb eljárás révén oldja meg a bankok problémáit.

Nagyobb védelem a betéteseknek

A betétgarancia-rendszer átalakításával a tagállamoknak kötelező lesz felállítaniuk a saját, bankok által finanszírozott rendszerüket a 100 ezer eurónál nem nagyobb értékű bankbetétek garantált kifizetésére abban az esetben, ha egy bajba jutott bank maga már nem tudja ezt megtenni. Így nem az adófizetőknek kell a betétekért vállalt garancia költségeit állni.

A képviselők azt is elérték, hogy a betétesek gyorsabban hozzájuthassanak a pénzükhöz. A betétgarancia által fedezett bankbetéteken lévő összegeket tulajdonosuk hét munkanapon belül megkapja, öt napon belül pedig a mindennapos létfenntartáshoz szükséges pénzt is kap (a pontos összeget tagállamonként határozzák majd meg). A képviselők a betétgaranciáról szóló jogszabályba „ideiglenesen magas számla-egyenleggelˮ kapcsolatos kitételt is elhelyeztek: ha a számlaegyenleg átmenetileg 100 ezer eurónál magasabb például egy házeladás miatt, akkor a határ feletti összeg egésze vagy egy része legalább három hónapig szintén védelmet élvez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.